Skocz do zawartości

Czy można stosować różne napięcie zasilania dla LCD i uC

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mam pewną wątpliwość, chodzi o to czy można zasilać procesor (ATmega8L) napięciem 3,3V, a LCD napięciem 5V i liczyć że wszystko będzie działać jak należy? Pytam bo zrobiłem tak jak napisałem i na wyświetlaczu widziałem tylko i wyłącznie zapalony górny wiersz tak jakby procek nic do LCD nie wysyłał, gdy podłączyłem do procka zasilanie 5V wszystko wróciło do normy. Co muszę zrobić by móc zasilać uC z 3,3V, a LCD z 5V?

Z góry dzięki!!!

kingofspace, niestety nie wiesz o czym piszesz. Tutaj potrzebny jest konwerter poziomów napięć, np. 74HCT126. MAX3232 konwertuje napięcia, ale docelowe są użyteczne dla RS232, tj. 10-15V

Na twoim miejscu sprawdziłbym w DS od jakiego napięcia wykrywa logiczną 1

absolutnie nie

Z tym "absolutnie" się nie zgodzę - sam kilka razy podłączyłem w sposób bezpośredni Atmega32L (3,3V) i zwykły LCD 16x2. Śmigało, chociaż zdawałem sobie sprawę, że było to rozwiązanie tymczasowe i nieeleganckie. Najważniejsze, to sprawdzić od jakiego napięcia LCD rozróżnia stany wysokie..

Pobawiłem się trochę i zmieniałem napięcie zasilania dla LCD i uC i okazało się, że wyświetlacz działał przy 3,3V, a nic nie było na nim widać bo trzeba było się jeszcze kontrastem pobawić. W tej chwili LCD wyświetla wszystko jak trzeba, nurtuje mnie tylko pytanie, jak na działanie takiego zestawu (w sumie bardziej LCDka) będzie wpływała niska/wysoka temperatura bo układ będzie zamontowany w aucie.

No i druga spraw mi się teraz nasunęła, otóż w układzie docelowo będzie LCD z podświetlaniem na 5V. Zastanawia mnie czy fakt zasilania podświetlenia nie będzie powodowało problemów w związku z zasilaniem logiki LCDka na 3,3V?

Wpływało będzie tak że dioda słabiej będzie świecić.

Co do wpływu temperatury. Niesądze żeby temperatura jaka pojawia się w aucie miała znaczący wpływ na działanie układu. Przekonałem się sam że układy które nie powinny działać poniżej -40 potrafią działać i w -60 ale to taki szczegół 🙂.

Pozatym w aucie będziesz miał do -20 stopni...

LCD może mieć wspólne GND i Vcc z logiką, samo GND lub samo VCC. Jako konwertera można użyć 74hc244.

Temperaturą bym się nie martwił, bardziej wilgocią, ale na to nie masz wpływu.

Ja w ten sposób łączyłem programator stk200/300 (5V) z procesorem (3,3V), tak więc komunikacja była 2 kierunkowa. Z swojej strony polecam jednak podwójny inwerter cmos (dużo prostszy w użyciu) (czyli buffor), czyli dwie bramki not połączone szeregowo, co w konsekwencji daje 4 tranzystory mosfet.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...