Skocz do zawartości

TCRT - napięcie na fototranzystorze

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam ponownie wszystkich

Mam problem z czujnikami tcrt5000

a mianowicie:

➡️ Po przylutowaniu na płytkę wycięciami w górę czyli tak jak patrzymy to mniej więcej tak Δ po lewej stronie mam masę diody IR (na 100% - sprawdziłem aparatem z telefonu wiązkę fal)

❓ Według noty katalogowej masa jest podpięta po prawej stronie 😕

➡️ Tak samo zrobiłem z fototranzystorem ponieważ masy w nocie katalogowej są po tej samej stronie

❓ Napięcie sprawdzane multimetrem wynosi około - 0,8V (+ do sygnału - do masy) , odwrotnie jednak (+ do masy , - do sygnału) napięcie wynosi 1,25V 🤯😤

💡 Czy to tak ma być czy coś skopali przy produkcji czujników i odwrócili jedną z "diod"

Bardzo proszę o odpowiedż i przepraszam jeśli wypisałem tu jakieś bzdury. Dodam że napięcia sprawdzałem przy czarnym polu , i że jedyne co przy nich jest to rezystor 250R przy diodzie IR

Masz tak we wszystkich? Musiała się im dioda w produkcji obrócić choć tak być nie powinno. Dlatego lubię ktiry zawsze jest wszystko ok, raster jest duży łatwo wlutować.

• Lubię! 1

Fototranzystor? tak więc jak patrze czyli wycięciem do góry (przylutowane) to na prawo podpiąłem masę a lewą stronę pod sygnał

[ Dodano: 15 Paź 10 08:05 ]

nie dałem jeszcze do niego tego napięcia 5V przez rezystor z tego co pamiętam 10kOhm ale nie wiem czy mam to robić jeśli widać takie skutki

A rezystor podciągający dałeś ?

[ Dodano: 15 Paź 10 08:07 ]

To właśnie ten rezystor powoduje zmiany napięcia na wyjściu a nie zmiany rezystancji.

Tak jak napisałem w poście dałem tylko rezystor pod diodę IR a do fototranzystora masę (tylko) i zmierzyłem w ten sposób napięcie na wyj

Aa... no ok to zaraz spróbuję z tym rezystorem i się odezwę : )

[ Dodano: 15 Paź 10 08:28 ]

Tak więc zrobiłem według podpowiedzi i napięcie na czarnym polu równe jest około 2,5V na białym 0,35V Jest to chyba poprawne?

Tak więc zrobiłem według podpowiedzi i napięcie na czarnym polu równe jest około 2,5V na białym 0,35V Jest to chyba poprawne?

Tak, jest to poprawny odczyt.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...