Skocz do zawartości

Wybór ochrony przed uszkodzeniem bramki MOSFET: rezystorem, diodami czy kondensatorem

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Zastanawiam się jak bardzo istotna jest ochrona bramki tranzystora MOSFET. Zdarzyło mi się kilka uszkodzić przez przepięcia od cewek przekaźników na bramce lub elektrostatykę. W różnych źródłach najczęściej widzę rezystor szeregowo przed bramką, zwykle około 100 omów. W ten sposób projektuję układy i póki co w ten sposób nic się jeszcze nie uszkodziło. Z polecanych metod widziałem też diody bramka-źródło i bramka-dren i ponoć też się to sprawdza. Przez myśl mi też przeszedł kondensator pomiędzy bramką a źródłem. W końcu kondensator przeciwstawia się nagłej zmianie napięcia i spowalnia jego wzrost, powinien więc w takim razie też ograniczyć impulsy przepięcia? 

Czy w ogóle dobrze robię, że ochraniam wszystkie MOSFETy, czy może powinienem to robić tylko w sytuacji, gdzie jest bliski kontakt z użytkownikiem (przycisk, jak na schemacie poniżej Q3 uruchamiany przez S1) a jeśli jest on wewnątrz układu (np. jak na schemacie niżej Q2 uruchamiany przez Q4) może powinienem sobie darować? Czy jeżeli steruję MOSFETem przez PWM (duża częstotliwość ładowań i rozładowań pojemności wewnętrznej bramki) to jest ryzyko jego uszkodzenia jeśli nie zastosuję ochrony bramki? 

mosfet.thumb.png.9d8b068910166cdf7b499327263c4125.png

ochrona bramki MOSFET rezystorem (R9) lub kondensatorem (C2)

mosfet-protection.thumb.png.0303f996a2912abe35694fe82f20495e.png

ochrona bramki MOSFET diodami

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...