Skocz do zawartości

Kurs elektroniki II - #8 - wstęp do układu NE555

Pomocna odpowiedź

3 godziny temu, JaboLtron napisał:

chyba taki w kursie

No widzisz. I od tego powinieneś zacząć swoje pytanie.

To teraz zamiast R3 zwiększ rezystor R4. Tylko pamiętaj, że wydłuży się czas świecenia obydwu LED.

https://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/17972/PHILIPS/NE555.html

Tutaj znajdziesz stosowny wzór jak to policzyć. 

P.S.

Tutaj znajdziesz trochę więcej przykładów obliczeń do swojego zastosowania;

https://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/355583/TI/NE555.html

Edytowano przez rafal220

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ok, czyli wydłużenie tylko jednego LED nr 2 jest w tym układzie niemożliwy?, przy takim schemacie jaki przesłałem....

Myślałem że coś nie tak robię....

Ledy migają częściej, rzadziej, szybciej, wolniej po zmianie kondka lub wielkości rezystora, zauważyłem że pierwsze zaświecenie różni się od pozestałego stałego świecenia które ustawiłem.... Czytałem gdzieś że tak chyba się robi, czyli zaczyna innym impulsem......

Starałem się korzystać tylko ze  schematu układu, 2 razy ułożyłem, ale zrobiłem jakiś błąd bo zestaw dawał tylko miganie jednego leda....

Ok, czyli wydłużenie tylko jednego LED nr 2 jest w tym układzie niemożliwy?, przy takim schemacie jaki przesłałem....

W tym przypadku tak. 

Ale można kombinować;

1abc.thumb.png.ea211899d2cc5b867fb7b9d92f565778.png

Albo po prostu jeżeli chcesz uzyskać prosty generator symetryczny gdzie Ton = Tof...

1.thumb.jpg.664125eed023278b1830a6ecabadad68.jpg

Ledy migają częściej, rzadziej, szybciej, wolniej po zmianie kondka lub wielkości rezystora

Przecież w tych linkach masz dokumentację. Masz podane nawet wzory na t - H i t - L

zauważyłem że pierwsze zaświecenie różni się od pozestałego stałego świecenia które ustawiłem

Dzieje się tak ponieważ wartość wejścia napięcia odniesienia TRIG nie jest równa wartości GND. Czyli po włączeniu zasilania pierwszy impuls (strzał) H będzie dłuższy zanim kondensator zacznie pracować w przedziale wartości napięć odniesienia TRIG i THRES. 

Hej, to znowu ja szukający dziury w całym 😉 

W temacie multiwibratora astabilnego pojawił się opis kondensatora C2 - który filtruje zasilanie przy górnym komparatorze, aby w momencie zmiany napięć (w okolicy 4V) wszystkie zakłócenia odfiltrować do masy. 

Z tym że w cyklu działania układu jest drugi taki moment kluczowy - kiedy komparator na dole obsługuje zmiany napięcia w okolicy 2V i musi dwa razy szybko się przełączyć i zachować równowagę. 

Dlaczego w górnym komparatorze mamy podłączony C2 a w dolnym takiego „zabezpieczenia” nie ma? 

@Krzychu22 czy pytanie na pewno dotyczy tej części kursu - nie ma tutaj multiwibratora astabilnego (był podczas innych ćwiczeń z kursu)? O który schemat dokładnie pytasz?

14 minut temu, Treker napisał:

@Krzychu22 czy pytanie na pewno dotyczy tej części kursu - nie ma tutaj multiwibratora astabilnego (był podczas innych ćwiczeń z kursu)? O który schemat dokładnie pytasz?

Masz rację. Chodzi mi o generator astabilny. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.