Skocz do zawartości

Eksperyment z drukiem 3D i termotransferem

Pomocna odpowiedź

Napisano

Ostatnio uczę się termotransferu (i to nawet z sukcesami), jednak natrafiłem na problem: osoba, która wypożycza mi durkarkę 2D uważa że papier kredowy może doprowadzić do uszkodzenia drukarki laserowej. Jest to ktoś kto zna się na druku na papierze znacznie lepiej niż ja, więc się nie spieram, ale to uniemożliwiło mi dalszą naukę. Dlatego zacząłem myśleć nad innymi rozwiązaniami niż papier kredowy. Jednym z ciekawszych pomysłów jaki mi przyszedł do głowy jest użycie durkarki do nadrukowania ścieżek na płytkę miedzianą. Prusa chwali się że MK4 może drukować na dowolnej powierzchni, więc czemu nie wyczyszczona i odtłuszczona miedź? gdyby pokryć ją warstwą filamentu z przerwami w miejscu ścieżek to może zadziałałoby to jak toner z drukarki laserowej. Niestety nie posiadam Prusy MK4, ani w ogóle żadnej Prusy, więc nie mogę tego eksperymentu przeprowadzić. Jednak jeśli jakiś użytkownik tej drukarki jest chętny do opisanego eksperymentu, to jestem bardzo ciekawy rezultatów. Wielu majsterkowiczów posiada drukarki 3D, a zaskakująco mało osób (przynajmniej w moim otoczeniu) ma drukarki laserowe, więc myślę że byłoby to użyteczne odkrycie.

Zaznaczam tylko, że zawsze może coś pójść nie tak i druarka może ulec uszkodzeniu. Testujesz ten pomysł na własną odpowiedzialność 😉

Pozdrawiam!

• Lubię! 1

Nie no, myślałem że jestem geniuszem i wpadłem na rewolucyjny pomysł, a tu się okazuje że nie dość że ktoś to już wymyślił, to nawet wymyślił to lepiej niż ja. Miło przynajmniej wiedzieć że działa.

@AntekBezak nigdy nie słyszałem aby jakaś laserówka popsuła się od kredy, ale może jakieś współczesne taniochy mają swoje zdanie na temat gramatury. Ale lepiej stosować jak najcieńszy albo ten żółty do termotransferu.

15 godzin temu, AntekBezak napisał:

Dlatego zacząłem myśleć nad innymi rozwiązaniami niż papier kredowy. Jednym z ciekawszych pomysłów jaki mi przyszedł do głowy jest użycie durkarki do nadrukowania ścieżek na płytkę miedzianą.

W tym linku masz opis przeróbki drukarki laserowej tak, aby mogła drukować wprost na laminacie.

• Lubię! 1
3 godziny temu, ethanak napisał:

@AntekBezak nigdy nie słyszałem aby jakaś laserówka popsuła się od kredy, ale może jakieś współczesne taniochy mają swoje zdanie na temat gramatury. Ale lepiej stosować jak najcieńszy albo ten żółty do termotransferu.

Mam właśnie taki z tych cienkich. Chodzi o to że gość kiedyś wsadził kredę do innej drukarki (któregoś z tych dużych xeroxów) i jeszcze na wielu wydrukach później widać było ślady po tym na kredzie. Cóż, nie chcę się z nim spierać, to w końcu jego drukarka. Może kiedyś kupię swoją.

1 godzinę temu, Christophorus napisał:

W tym linku masz opis przeróbki drukarki laserowej tak, aby mogła drukować wprost na laminacie.

Wygląda ciekawie, nie spodziewałbym się że to w ogóle możliwe, ale dla początkującego w temacie termotransferu (którym niewątpliwie jestem) pewnie wystarczy żelazko.

57 minut temu, AntekBezak napisał:

wystarczy żelazko

A pewnie. Bez problemu da się zrobić ścieżki 8mils a przy odrobinie wprawy zejdziesz do 6 ale tu już dużo zależy od drukarki

Zastanawiałem się jak w praktyce wyglądało by wykonanie płytki drukowanej za pomocą małego taniego laserowego plotera (grawerki) CNC. Promień lasera nie wypalałby ścieżek, tylko naświetlał emulsję światłoczułą na laminacie. Zakładając, że uda się uzyskać plamkę lasera o średnicy 0,1-0,2 mm na powierzchni laminatu to na 1 mm szerokości płytki trzeba 5-10 przebiegów głowicy lasera. Poszczególne przebiegi lasera powinny nieco nachodzić na siebie, aby uniknąć nie naświetlonych miejsc. 

(edytowany)

kiedyś myślałem o czymś takim, ciekawe czy nie lepiej by było umieścić UV poza głowicą światło dostarczać przez światłowód 

Edytowano przez _LM_
1 godzinę temu, Christophorus napisał:

Zastanawiałem się jak w praktyce wyglądało by wykonanie płytki drukowanej za pomocą małego taniego laserowego plotera (grawerki) CNC. Promień lasera nie wypalałby ścieżek, tylko naświetlał emulsję światłoczułą na laminacie. Zakładając, że uda się uzyskać plamkę lasera o średnicy 0,1-0,2 mm na powierzchni laminatu to na 1 mm szerokości płytki trzeba 5-10 przebiegów głowicy lasera. Poszczególne przebiegi lasera powinny nieco nachodzić na siebie, aby uniknąć nie naświetlonych miejsc. 

Podobno czarny lakier akrylowy dobrze się sprawdza 😉 

Dnia 18.08.2025 o 21:14, AntekBezak napisał:

papier kredowy może doprowadzić do uszkodzenia drukarki laserowej

Niby dlaczego miałby uszkodzić? Przecież to jest używane masowo do drukowania różnych rzeczy. Uszkodzić (zabrudzić) może papier bardzo pylący, ale to raczej te najbardziej syfiate papiery, a nie kredowe. Są papiery pokrywane warstwą tworzywa (zdjęciowe?), które przykleją się i zniszczą fuser. Tego bym nie próbował. Są też papiery bardzo śliskie, które regularnie blokują się w podajniku, i tu przy wyciąganiu jest pewne ryzyko uszkodzenia. W każdym razie użycie dobrego papieru kredowego nie jest jakoś szczególnie ryzykowne. Są też dostępne papiery woskowane (jak podkład do naklejek) sprzedawane właśnie jako papier do pcb. Nie każda drukarka to łapie (śliskie!) ale jak się uda to efekt jest ciekawy. Dobra szczegółowość i odchodzi bez problemu.

A jeśli chodzi o te wszystkie dziwne metody - ja od 20 lat analizuje wszystko co się gdzieś pojawiło. Do tej pory nie znalazłem lepszego rozwiązania niż termotransfer. Pewnym światełkiem w tunelu są drukarki żywicowe. Ale biorąc pod uwagę cenę i jakość chińskich płytek, jakoś brakuje mi motywacji żeby taką drukarkę sobie kupić do testów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...