Skocz do zawartości

Minikomputer z Debianem od Arduino? Oto Arduino UNO Q

Pomocna odpowiedź

Napisano

Minikomputer z Debianem od Arduino? Oto Arduino UNO Q

Nowa płytka od Arduino to potężne połączenie klasycznego mikrokontrolera z czterordzeniowym procesorem obsługującym system Debian OS. Wraz z Arduino UNO Q użytkownicy otrzymują wszechstronną platformę, idealną do tworzenia zaawansowanych aplikacji w robotyce, IoT i AI.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

@Treker no właśnie w filmie poruszył ważny temat - open source - to była siła arduino - klony do micro, mini stały po 10 zł, uno po 25. Dopóki nie odkryłem wemosów to te najmniejsze, najtańsze klony były sercem niejednego projektu. Ciekawe jak to będzie z tymi. Chciałbym móc kupić klona za 1/3 ceny RPi

• Lubię! 1

A ja jestem bardzo ciekaw działania tej nowej płytki, chociaż w sumie jeszcze bardziej planów na przyszłość Arduino/Qualcomm. Moim zdaniem za dotychczasowy sukces Arduino odpowiadała nie tyle sama firma oraz oryginalne płytki, ale bardziej klony. Z tego co wiem, większość hobbystów używa klonów, a jeśli ma oryginał to raczej do nauki oraz "żeby był" i leżał na półce bo szkoda jeśli się uszkodzi. Do tego dochodzą wszelkie płytki oparte of ESP, które nawet nie są klonami, ale niezależnym bytem i Arduino IDE oraz biblioteki nieźle na nich działają... Chociaż Arduino jako firma ma chyba z nimi niewiele wspólnego i jeszcze mniej na tym zarabia.

Plany odnośnie nowej płytki wyglądają ambitnie - nowe IDE, python, AI, programowanie na wiele platform jednocześnie (mikrokontroler, mikroprocesor, web). Niestety ostatnio Arduino miało dużo pomysłów, ale ciągle kojarzyło się głównie z Atmegą 328 i programowaniem niskopoziomowym. Może tym razem uda się wyjść z tej szufladki i przejąć inne rynki. Tym bardziej że AI chyba sporo namiesza w programowaniu, więc wiele "tradycyjnych" umiejętności straci na znaczeniu.

Pozostaje trzymać kciuki i czekać niecierpliwie kiedy nowe płytki się pojawią 🙂

• Lubię! 1

Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy - CAS czyli Cyber Resilience Act wejdzie w życie już niedługo i może sporo namieszać w projektach tworzonych za pomocą Arduino. Użycie mikrokonerolera STM32U5 wskazuje że Qualcomm zdaje sobie z tego sprawę i może to będzie argumentem za używaniem oryginalnych płytek zamiast klonów czy też ESP32.

• Lubię! 1

@Treker Arduino Uno Q ma parametry na poziomie Raspberry Pi 3, więc pewnie aktywne chłodzenie nie jest niezbędne. Mały radiator nie zaszkodzi, chociaż pewnie uznali że i bez niego układ sobie poradzi 🙂

• Lubię! 1

No i jeszcze o przejmowaniu jednych firm przez drugie.

Pamiętam doskonale przejęcie Suna przez Oracle. Ubicie OpenSolaris, wywalenie z dnia na dzień na zbity pysk całego teamu linux accessibility (jeśli ktoś pamięta to ludzie przyszli do pracy i dowiedzieli się że już nie pracują), nieudane przejęcie Gnome...

I trochę się obawiam, czy historia się nie powtórzy.

• 1 miesiąc później...
(edytowany)

205zl fajnie, nie sprawdzałem dokumentacji, czy dostępnych gpio jest tylko tyle co na złączach? 

EDIT a dobra zauważyłem że z dołu też jest coś dostępne 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...