Skocz do zawartości

Game Bub – konsola open-source z FPGA dla fanów gier retro

Pomocna odpowiedź

Napisano

Game Bub – konsola open-source z FPGA dla fanów gier retro

Game Bub zachowuje ducha lat 90., ale wnosi go w XXI wiek. Oto otwartoźródłowa konsola FPGA zaprojektowana z myślą o miłośnikach gier retro, majsterkowania oraz Game Boya. Game Bub zadebiutował na Crowd Supply – platformie crowdfundingowej specjalizującej się w projektach open-source i elektronice.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Przy okazji: wszystkim osobom, które są zainteresowane tworzenie konsoli do gier polecam zajrzenie do tematu, w którym @MR1979 opisuje od dawna postępy prac nad swoją konsolą - efekt finalny robi wrażenie: 

• Lubię! 1
(edytowany)

Cześć,

fajne, że projekt jest otwarto-źródłowy. Użyty układ FPGA jak na projekt open-source całkiem spory - ponad 100K bloków logicznych. Jak dla mnie jednak cena jest zbyt wysoka - niestety układy FPGA sporo kosztują. Tutaj link do projektu na Github:

https://github.com/elipsitz/gamebub

Jak dla mnie to spora część kodu napisana w językach, którymi nie posługuję się na codzień: System Verilog, Scala, Rust 😗. Tutaj jest użyty Chisel dla generacji oryginalnego CPU "Gameboy Advanced" (32-bitowy ARMv4) i dopiero narzędzie buildowe Chisel generuje docelowy kod CPU w Verilogu. Myślłem, że może się coś naucze korzystając z repo tego projektu, ale nie chcę poświęcać za duzo czasu na naukę Chisel'a czy Rust'a.

Pozdrawiam

Edytowano przez FlyingDutch
update
  • Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...
15 godzin temu, SOYER napisał:

@deshipu stary druchu co o Ciebie??

Opowiadaj, bo chyba dawno nic nie pisałeś…

Nie jestem tu mile widziany, to się nie odzywam niepytany. Projekty są na mojej stronie jak kogoś interesują.

• 3 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...