Skocz do zawartości

ESP32 Nie mogę nic wgrać

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Dzisiaj przyszła do mnie płyta ESP32 board WROOM-32D

Nie moge nic wgrać do procka.

A fatal error occurred: Could not open COM8, the port is busy or doesn't exist.
(could not open port 'COM8': FileNotFoundError(2, 'Nie mo�na odnale�� okre�lonego pliku.', None, 2))

Hint: Check if the port is correct and ESP connected
esptool v5.0.0
Serial port COM8:

Failed uploading: uploading error: exit status 2

po naciśnieciu reset mam takie logi

rst:0x1 (POWERON_RESET),boot:0x13 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
configsip: 0, SPIWP:0xee
clk_drv:0x00,q_drv:0x00,d_drv:0x00,cs0_drv:0x00,hd_drv:0x00,wp_drv:0x00
mode:DIO, clock div:2
load:0x3fff0018,len:4
load:0x3fff001c,len:5564
load:0x40078000,len:0
load:0x40078000,len:13756
entry 0x40078fb4
[0;32mI (29) boot: ESP-IDF v3.0.3 2nd stage bootloader[0m
[0;32mI (29) boot: compile time 08:53:32[0m
[0;32mI (29) boot: Enabling RNG early entropy source...[0m
[0;32mI (34) boot: SPI Speed      : 40MHz[0m
[0;32mI (38) boot: SPI Mode       : DIO[0m
[0;32mI (42) boot: SPI Flash Size : 4MB[0m
[0;32mI (46) boot: Partition Table:[0m

IMG_20251112_142338109.jpg

Edytowano przez nebraska
  • Pomogłeś! 1

Rozumiem, że wszystkie stałe punkty (kabelek, sterowniki, otwarte programy) zostały sprawdzone.

Spróbuj przed wgrywaniem programu ręcznie wejść w tryb ładowania, przytrzymując przycisk BOOT w trakcie podłączania kabelka USB.

• Lubię! 1
(edytowany)

Wskazywałoby, że podajesz zły port lub nie masz do niego dostępu. Ewentualnie brak właściwego sterownika. Nie widać konwertera, ale jest tam bodaj cp2102. Spróbuj odczytać płytkę bezpośrednio przez esptool (cmd jako administrator).

esptool flash-id

lub podając port, np.

esptool --port COM8 flash-id
Edytowano przez orb777
(edytowany)
31 minut temu, jand napisał:

Rozumiem, że wszystkie stałe punkty (kabelek, sterowniki, otwarte programy) zostały sprawdzone.

Spróbuj przed wgrywaniem programu ręcznie wejść w tryb ładowania, przytrzymując przycisk BOOT w trakcie podłączania kabelka USB.

Dokładnie przytrzymanie boot rozwiązało problem. Myślałem że trzeba ten boot wcisnąć i puścić.

Edytowano przez nebraska

@nebraska konkretniej: wciskasz boot, wciskasz reset, puszczasz reset, puszczasz boot. Nic nie trzeba przytrzymywać.

Podobny efekt miałem kiedyś w jakimś starym Ubuntu, chyba wina sterowników b9 pomógł upgrade.

(edytowany)
6 godzin temu, ethanak napisał:

@nebraska konkretniej: wciskasz boot, wciskasz reset, puszczasz reset, puszczasz boot. Nic nie trzeba przytrzymywać.

Podobny efekt miałem kiedyś w jakimś starym Ubuntu, chyba wina sterowników b9 pomógł upgrade.

No właśnie nie, tak to u mnie nie działa co mnie bardzo zaskoczyło. Czasami w innych procach i esp32 tak robiłem i szło od strzała.

W tym przypadku:

1 nic nie wciskam ani reset,ani boot

2 podłączam do kompa

3 wciskam ładowanie skecza w Arduino 

4 gdy skecz zaczyna się wgrywać wciskam i trzymam z dobre 6s boot.

5 skecz się wgrywa to mogę zwolnić przycisk

Edytowano przez nebraska
8 godzin temu, nebraska napisał:

4 gdy skecz zaczyna się wgrywać wciskam i trzymam z dobre 6s boot.

Czyli wygląda na to, że albo uszkodzona płytka (z jakiegoś powodu sygnał RTS z chipu USB nie dociera do GPIO0) albo driver nie potrafi wysterować linii RTS na tym konkretnym chipie. Linia DTR podłączona do EN działa bo samo wciśnięcie BOOT przy uruchomionej płytce nic nie da - działa wtedy jako normalny GPIO, a esptool robi reset przed wgraniem właśnie poprzez DTR. Pytanie: która z tych możliwości?

Driver aktualny? 

Nie zagłębiałem się, ponieważ pilnie musiałem wgrać soft sąsiadowi żeby mógł zdalnie przez Suple uruchamiać oświetlenie na zewnątrz. Płyta wczoraj zamontowana.

Generalnie wszystko działa tylko przy wgrywaniu wymaga przytrzymania.

(edytowany)

@nebraska, masz jakieś oznaczenie na dwóch bliźniaczych elementach z trzema nóżkami, powyżej konwertera uart?

A tak przy okazji, prawdopodobnie płytka ma błędnie oznaczony pin "cmd" (obok "vin"), u ciebie opisany jako "gnd". Błąd powielany w różnych klonach. Sprawdź, czy faktycznie ma połączenie z masą.

Edytowano przez orb777

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...