Skocz do zawartości

Światło, które nie powinno istnieć

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Bardzo ciekawy artykuł. Dziękuję. Nie zdawałem sobie sprawy jak bardzo skomplikowaną strukturą jest zwykły LED. Pamiętam też zamieszanie w mediach kiedy pojawiły się te świecące na niebiesko:). 

Jednak:

”przyjrzymy się diodom” nie „diodą”

Oleg Łosiew albo Losev, nie „Loseva” 

dość kontrowersyjne jest też używanie terminu „dioda LED”, to tak jakby pisać „dioda emitująca światło dioda”;)

Pozdrawiam autora i proszę o więcej tak ciekawych artykułów:).

Edytowano przez SOYER
  • Lubię! 2
  • 2 tygodnie później...
Dnia 23.11.2025 o 20:05, SOYER napisał:

Bardzo ciekawy artykuł. Dziękuję. Nie zdawałem sobie sprawy jak bardzo skomplikowaną strukturą jest zwykły LED. Pamiętam też zamieszanie w mediach kiedy pojawiły się te świecące na niebiesko:). 

Jednak:

”przyjrzymy się diodom” nie „diodą”

Oleg Łosiew albo Losev, nie „Loseva” 

dość kontrowersyjne jest też używanie terminu „dioda LED”, to tak jakby pisać „dioda emitująca światło dioda”;)

Pozdrawiam autora i proszę o więcej tak ciekawych artykułów:).

Dzięki za wskazówki, błędy poprawione. Co do terminu dioda LED, to zgadzam się, że jest to trochę dwuznaczne, ale też staram się dostosować tekst, do kogoś, kto niekoniecznie zna się na elektronice. Dla zainteresowanych łatwo jest określić typ diody wyłącznie z kontekstu zdania, a tutaj chciałem wskazać, że jest to konkretnie LED, czyli to, co świeci😁 Ale również racja momentami można by zrezygnować z tego dopisku.

• Lubię! 1

Na pewno nie jestem specjalistą od poprawnej polszczyzny, ale moim zdaniem nie ma nic złego w używaniu terminu dioda LED. Po prostu LED przyjęło się jako nazwa własna i nie należy tej biednej literki D się czepiać...

Bo jeśli przyjmiemy, że dioda LED jest językowym błędem, powinniśmy być konsekwentni i przestać mówić o pamięci RAM, czy ROM, dyskach SSD, płytkach PCB, wiadomościach SMS i pewnie jeszcze wielu, wielu innych. 

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...