Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

2 godziny temu, AntekBezak napisał:

Osycyloskop faktycznie byłby przydatny w tej sytuacji, jednak na ogół nie potrzebuję go na tyle często żeby go kupować.

Też tak myślałem do momentu aż sobie takiego nie kupiłem 😉 

2 godziny temu, AntekBezak napisał:

Miernik natomiast jest własnoręcznej konstrukcji (INA226) i niczego nie uśrednia, działa też dosyć szybko na ile się orientuję, choć może i tak za wolno.

Max o ile widzę w DS to jakieś 7-8kHz, to wręcz ślimacze tempo w porównaniu do ADC na nowszych STM32, które spokojnie wyciągają 1MHz+.

1 godzinę temu, ethanak napisał:

@AntekBezak ale powerbank to zamiecenie pod dywan a nie rozwiązanie problemu!

Celem jest rozwiązanie problemu i definiuję "rozwiązanie" jako cokolwiek co sprawi, że problem trwale przestanie występować. Powerbank działa, więc nawet jeśli nazwiemy to "zamieceniem pod dywan" to robot jeździ, więc zupełnie mi takie zamiecenie nie przeszkadza. W tej konkretnej sytuacji powerbank ma nawet więcej zalet niż "poprawne" rozwiązania (mam tu na myśli np. zamontowanie lepszej przetwornicy, zmniejszenie zakłóceń itp.), moim zdaniem przynajmniej.

22 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

Też tak myślałem do momentu aż sobie takiego nie kupiłem 😉 

Być może, jednak nie jest to mały wydatek, toteż wolę mieć pewność że sprzęt mi się przyda zanim wydam na niego tyle kasy.

24 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

Max o ile widzę w DS to jakieś 7-8kHz, to wręcz ślimacze tempo w porównaniu do ADC na nowszych STM32, które spokojnie wyciągają 1MHz+.

Prawda, jednak docelowym zastosowaniem tego miernika miała być kontrola stanu akumulatora, nie dokładne mierzenie spadków.

Ogólnie, najprawdopodobniejszą przyczyną wydaje mi się prąd pobierany nie tyle przez silniki, co przez sterownik do nich. Wcześniej jedno RPi odpowiadało i za kamerę i za sterowanie, jednak za każdym razem kiedy silniki pracowały kamera miała straszne zakócenia. Teraz kiedy inne RPi zajmuje się kamerą problem znikł, mimo że są zasilane z tego samego źródła. Jedyne co się zmieniło, to że sterownik jest teraz gdzie indziej niż kamera. Domyślam się, że z jakiegoś powodu nowe silniki powodują większy pobór prądu przez sterownik, co było przyczyną restartów. Z racji, że teraz RPi ze sterownikiem ma dla siebie cały powerbank, problem przestał występować, bo wydajność powerbanku jest wystarczająca nawet przy spadkach powodowanych przez sterownik. Wcześniej jedna przetwornica musiała zapewnić zasilanie dla aż dwóch RPi + akcesoriów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...