Skocz do zawartości

Powierzchnia, na której robi się ćwiczenia z kursu elektroniki

Pomocna odpowiedź

3 godziny temu, Nikto0 napisał:

jak będę robiła te ćwiczenia na drewnianym stole to może to być niebezpieczn

Raczej nie 😉 Większym problemem zwykle jest ładunek elektrostatyczny ludzkiego ciała, ale zawsze można dotknąć niemalowanego grzejnika (można sprawdzić multimetrem czy przewodzi prąd) przed pracą i jest po problemie.

• Lubię! 1

A jak inaczej pozbyć się problemu ładunku elektrostatycznego ludzkiego ciała czy tak że ubierasz coś bawełnianego albo zakładasz rękawiczki antystatyczne?

7 minut temu, Nikto0 napisał:

A jak inaczej pozbyć się problemu ładunku elektrostatycznego ludzkiego ciała czy tak że ubierasz coś bawełnianego albo zakładasz rękawiczki antystatyczne?

To nie jest aż tak duży problem, właściwie nieistotny przy pracy z projektami na poziomie płytek stykowych. Podobno przy pracy z bardziej delikatną elektroniką może się coś stać, ale mówię tu o profesjonalnych projektach. Ja nigdy nie używałem żadnego zabezpieczenia przeciwko elektrostatyce i nic mi się nie popsuło. Jeśli jednak ktoś chce się nad tym pochylić, to słyszałem o takich butach które jakoś ten ładunek odprowadzają, niektórzy składacze pecetów takich używają. Gumowe rękawiczki też powinny załatwić sprawę. Stół jak najbardziej może być drewniany (właściwie jakikolwiek, byle nie metalowy). Zagrożeniem mogą być opiłki metalu na nim, albo okruchy cyny po lutowaniu, lub inny metalowy śmieć. Wystarczy przetrzeć stół ręką przed pracą.

• Lubię! 2
(edytowany)

Teoretycznie metalowy stół lepiej (czy też gwałtowniej) odprowadzi ładunki. Autorka wspomina o drewnianym stole, chociaż drewno to dzisiaj luksus, podejrzewam płytę wiórową lub mdf jako blat. Wszystkie te materiały drewno(pochodne), jeżeli dobrze wysuszone są w zasadzie izolatorem. Obserwuję to zjawisko u siebie na biurku z płyty wiórowej, kiedy podnoszę matę silikonową, słychać specyficzny dźwięk elektrostatyki i "klejenie się" pomiędzy matą i lakierem blatu.

Edytowano przez orb777
(edytowany)

51 minut temu, orb777 napisał:

Teoretycznie metalowy stół lepiej (czy też gwałtowniej) odprowadzi ładunki. Autorka wspomina o drewnianym stole, chociaż drewno to dzisiaj luksus, podejrzewam płytę wiórową lub mdf jako blat. Wszystkie te materiały drewno(pochodne), jeżeli dobrze wysuszone są w zasadzie izolatorem. Obserwuję to zjawisko u siebie na biurku z płyty wiórowej, kiedy podnoszę matę silikonową, słychać specyficzny dźwięk elektrostatyki i "klejenie się" pomiędzy matą i lakierem blatu.

właśnie mam prawdziwe drewniane biurko wobec tego co z moim pytaniem? nie wiem jak usunąć cytat użytkownika H1M4W4R1 ok już wiem jak usuwać cytaty

Edytowano przez Nikto0
(edytowany)
12 minut temu, Nikto0 napisał:

nie wiem jak usunąć cytat użytkownika H1M4W4R1

Klikasz na pasek (ten z czasem i nickiem) i potem Delete 😉 

12 minut temu, Nikto0 napisał:

właśnie mam prawdziwe drewniane biurko wobec tego co z moim pytaniem?

Raczej nie powinno być z tym problemów. Od biedy i dla pewności można odkładać układy scalone na arkusz papieru 😉 

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1

@Nikto0 tak, jak zostało już napisane - nie musisz się przejmować powierzchnią. Jeśli nie będzie przewodziła prądu to wystarczy. Zabezpiecz tylko blat tak, aby go nie zniszczyć 🙂 Jak chcesz zainwestować w coś na dłużej to zerknij np. na maty silikonowe - przydają się również później jako podkładki do lutowania. Nie jest to jednak niezbędne na początku.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...