Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

(edytowany)

Świetnie panie. Człowiek trochę zazdrości takich umiejętności, chociaż zazdrość piękności szkodzi, dlatemuuu lepiej pogratulować!

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1

Piękna sprawa 🙂 Jakieś 20 lat temu robiłem proste nadajniki na pojedynczym tranzystorze, jarając się jak w radyjku obok cokolwiek usłyszałem, nie marząc nawet o takim układzie (bo dostęp do części, i informacji na ich temat był... różny) 😄 To były czasy. Fajny projekt!

• Lubię! 1

Dzięki za pozytywne komentarze 🙂 radio analogowe wciąż działa, ma się dobrze, więc warto próbować takich prostych konstrukcji bo dają one satysfakcję i pozwalają zrozumieć co nieco z trudnej dziedziny jaką jest radio.

Co do projektu, dodam jeszcze, że na schemacie w obwodzie LM317 R3 ma rezystancję 330 omów ale ostatecznie zastąpiłem go zworą. Na wyjściu dostałem 1,25V i z takim napięciem układ pracuje bardzo dobrze.

• 1 miesiąc później...
  • 3 miesiące później...

Dwa słowa nt stłumionej podnośnej 38 kHz i pilota 19 kHz. W sygnale MPX występuje tylko ten drugi, a 38 kHz odtwarza się w dekoderze przez podwojenie sygnału pilota. Mój pierwszy dekoder na tranzystorach i diodach germanowych zbudowałem na przełomie lat 1969/70, czyli przeszło 55 lat temu. Standard chyba się nie zmienił. Na fot. literatura tematu, z której wówczas korzystałem.

Praxis.jpg

14 godzin temu, Admys napisał:

Dwa słowa nt stłumionej podnośnej 38 kHz i pilota 19 kHz. W sygnale MPX występuje tylko ten drugi, a 38 kHz odtwarza się w dekoderze przez podwojenie sygnału pilota. Mój pierwszy dekoder na tranzystorach i diodach germanowych zbudowałem na przełomie lat 1969/70, czyli przeszło 55 lat temu. Standard chyba się nie zmienił.

Nie, nie zmienił się (aż dziw że trzyma się w takiej formie do dziś, i tak skutecznie opiera się wszechobecnej cyfryzacji).

W dzisiejszych czasach całą obróbkę sygnału MPX robi się cyfrowo, i dzięki temu nie trzeba żadnych obwodów rezonansowych itp. Też, kto by o tym pomyślał kilkadziesiąt lat temu, że całe radio dzięki temu będzie można zmieścić w układzie o wielkości 4x4mm (np. takie RDA5807M)... 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...