Skocz do zawartości

Drukarka 3d k8200 unowocześnienie

Pomocna odpowiedź

• 3 tygodnie później...

@robcio55 czy na pewno chcesz odbudowywać tę drukarkę? Takie konstrukcje mają lata świetności już za sobą. Może warto zerknąć na nowsze konstrukcje?

• 2 tygodnie później...
8 minut temu, robcio55 napisał:

chodzi mi bardziej o konstrukcje mechaniczna zeby nie robic a tylko elektronike wymienic

Przy tym co wydasz na unowocześnienie tego starocia to kupisz jakąś małą nowoczesną np. BambuLab A1 Mini... Mechanika Twojego egzemplarza pozostawia trochę do życzenia, tak samo konstrukcja ekstrudera... Po prostu współczesne maszyny są nieporównywalnie lepiej zaprojektowane u samych podstaw i np. zamiast wałków używają szyn albo wałków podpartych, a to daje bardzo dużą różnicę w sztywności. Podobnie ruchomy stół - duża inercja znacząco zmniejsza maksymalną prędkość druku. W domu mam dwie drukarki Prusę MK3S oraz BambuLab X1... ta druga zwykle ma czas wydruku mniejszy o 25-50% dla tego samego modelu. Ekstruder na zdjęciu jest nisko zamocowany, co powoduje przesunięcie środka ciężkości, a tym samym znów ograniczasz prędkość druku, gdyż nawet najsztywniejsze mocowanie będzie się uginać od efektu zachowania energii, momentu bezwładności i elastyczności konstrukcji...

Teoretycznie możesz bawić się z Klipperem, ale to droga przez mękę. Nie wiem na ile wyceniasz Swój czas, ale w mojej opinii ta drukarka najlepiej nadaje się na części, ew. do przerobienia na jakiś ploter do rysowania / malowania jajek / grawerowania laserowego, a do drukowania warto zakupić coś nowszego, bo wyjdzie taniej i lepiej. Sama płyta główna do drukarki (ze sterownikami) to wydatek rzędu 200-400 PLN.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...