Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Bardzo porządny projekt, akurat temat wizji komputerowej jest mi bliski, więc mnie zaciekawiło. Jeśli chcesz w przyszłości przejść poziom wyżej to jest coś takiego jak algorytmy YOLO, do wykrywania bardziej skomplikowanych rzeczy jak ludzie itp. Obecnie z narzędziem zwanym ultralytics hub jest to dość proste w użyciu. Ale myślę że jeżdżący robot z kamerą ogólnie ma bardzo duży potencjał do rozwoju. Zainteresował mnie też temat przesyłania obrazu, bo pracuję nad robotem w którym mam z tym duży problem. Nie słyszałem o tym MediaMTX, ale jak o tym czytam to brzmi nieźle i chyba to wypróbuję. Tak więc, gratuluję projektu.

• Lubię! 1
1 godzinę temu, LeciZNamiPilot napisał:

Nie bardzo widzę tutaj zastosowanie dla YOLO, ale też nie mam dużego doświadczenia z CV. Korzystałem z YOLO do wykrywania tablic rejestracyjnych tylko.

Dosyć oczywisty przykład, ale możnaby choćby wykrywać człowieka na obrazie z kamery i za nim podążać. Prawdopodobnie można wymyślić mniej oczywiste zastosowania, wypatrywanie przeszkód, poruszanie się po oznaczonej w jakiś sposób trasie, rozpoznawanie znaków... Potencjał jest spory.

• Lubię! 1

Ja myślałem bardziej o ogólnym przypadku dla pojazdu autonomicznego, czyli głównie omijaniu przeszkód. Ale tak jak piszesz @AntekBezak podążanie za jakimś obiektem jest OK pomysłem, ciekaw jestem czy Raspberry Pi 5 sprosta też inferencji modelu YOLO. 

Bedę śledził ten projekt,bo jest ciekawy!

• Lubię! 1
(edytowany)
10 godzin temu, AntekBezak napisał:

Bardzo porządny projekt, akurat temat wizji komputerowej jest mi bliski, więc mnie zaciekawiło. Jeśli chcesz w przyszłości przejść poziom wyżej to jest coś takiego jak algorytmy YOLO, do wykrywania bardziej skomplikowanych rzeczy jak ludzie itp. Obecnie z narzędziem zwanym ultralytics hub jest to dość proste w użyciu. Ale myślę że jeżdżący robot z kamerą ogólnie ma bardzo duży potencjał do rozwoju. Zainteresował mnie też temat przesyłania obrazu, bo pracuję nad robotem w którym mam z tym duży problem. Nie słyszałem o tym MediaMTX, ale jak o tym czytam to brzmi nieźle i chyba to wypróbuję. Tak więc, gratuluję projektu.

Dzięki 😄 Miałem już YOLO na celowniku, więc jak dopracuję hardware to pewnie będzie jedną z rzeczy software'owych z którą poeksperymentuję. Jedyny problem jest taki że nowe modele YOLO działają słabo na samym Pi 5 bez HATów do AI a na dodatek moje Pi jest underclockowane żeby konwertery napięcia miały się łatwiej. Chociaż, prawdę mówiąc, odkąd zrobiłem nowe PCB to nie testowałem czy sobie poradzi z Pi na pełnym (zwykłym) core clock'u i włączonymi wszystkimi rdzeniami, bo stary moduł konwertera sobie nie radził. Najwyższa pora to sprawdzić...

Tutaj jest całkiem fajny materiał, który mi pomógł, między innymi z MediaMTX: 

A tutaj benchmarki YOLO, które miałem na myśli: 

Edytowano przez Gemyn

@Gemyn Dzięki za filmik, z pewnością mi to pomoże.

Co do YOLO, biblioteka ultralytics pozwala minimalnym wysiłkiem przetwarzać wszystko w chmurze (kod w pythonie do tego do dosłownie kilka linijek). Wtedy model pracuje np. na Google Collab i rpi nie jest prawie wcale obciążone. Jest trochę mniej FPS, ale da się przeżyć.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Dnia 26.02.2026 o 08:33, robotykLEGO napisał:

A skąd masz PCB?

Projektowałem w KiCad a zamówiłem z JLCPCB. Mają naprawdę korzystne ceny, bo zapłaciłem:
- 31,10zł za produkcję płytek (5 sztuk bo tyle to minimum)
- 24,48zł za dostawę
- 12,80zł za podatki + cło

Cena jest zwykle proporcjonalna do stopnia zaawansowania płytki, a dla nowych użytkowników są czasem zniżki.

Dnia 26.02.2026 o 08:32, robotykLEGO napisał:

Fajny pomysł. Ciekawe czy da się wyposażyć softa w AI.

Raspberry Pi działa na linuxie więc jedyną przeszkodą jest performance takiego AI. Ale jak już wspomniał AntekBezak, ciężkie modele AI można przenieść do chmury, żeby odciążyć Raspberry Pi.

17 minut temu, Gemyn napisał:

Cena jest zwykle proporcjonalna do stopnia zaawansowania płytki, a dla nowych użytkowników są czasem zniżki.

Dodam, że dla stałych też są kupony 😉 Szczególnie fajne są te usuwające opłatę rozruchową za PCBA, więc często jak masz 200-300 robaczków SMT na PCB lepiej to dać by przylutowali, a samemu przylutować tylko scalaki.

1 godzinę temu, robotykLEGO napisał:

co to ,,robaczki SMT,, ?

Komponenty pasywne w obudowach 01005, 0201, 0402, 0603 lub 0805. Te ostatnie (największe) mają około 2x1.2mm.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...