Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Kolega najwidoczniej chce, byśmy mu zrobili Reverse Engineering danych wyeksportowanych z PLC (przynajmniej format jest dość mocno zbliżony) 😄 

Przydałyby się dokładniejsze informacje o urządzeniu, z którego te dane pochodzą, bo wtedy może coś zaradzimy.

Edytowano przez H1M4W4R1

Spokojnie  szukam na stronie producenta tego spolszczenia czy coś takiego, bo to co Podałem ten plik to nie z pewnego źródła i tylko niepotrzebne zamieszanie..

(edytowany)

To jest oprogramowanie układowe wersja angielska..

Q820E110 (1).zip

Chodzi o ładowarkę prostownik kulon 820 gdzie w oryginale jest MENU w wersji rosyjskie 

A na stronie producenta jest zamieszczony plik układowy wersja angielska..

Pytanie czy jest możliwość przerobienia tego pliku układowego tak że po wgraniu go do tej ładowarki będzie MENU w wersji polskiej...

Edytowano przez Huba

Teoretycznie tak tylko plik jest zaszyfrowany/spakowany, skonwertowałem wartości binarne na plik bin i w nim niema żadnych tekstów.

1 minutę temu, Huba napisał:

szkoda, ale przynajmniej wiem że się nic nie da zrobić..

Przy takiej ilości informacji raczej nic... np. nie wiemy jaki jest tam procesor, a to już by sporo dało w kwestii dekodowania (bo wiemy czego oczekiwać).

H1M4W4R1 - podziękować, prawda jest taka że ten prostownik dotrze do mnie dopiero w środę postaram się rozebrać i porobić foto....

Na "Elektrodzie" jest temat dotyczący tego prostownika i jest tam 32 bitowy procesor Risc 80MHz PIC32MX340F512H. Dalsze informacje z "Elektrody". 

Cytat

Wgrywa się plik Q820E110.NTF rozpakowany na kartę SD, wkłada się kartę do urządzenia i załącza się zasilanie prostownika - ładowanie softu odbywa się automatycznie (karta musi być sformatowana na Fat 32 - nie sprawdzałem jeszcze). Soft pobrałem z internetu - dlaczego producent go usunął ze swojej strony nie wiem?

Informacje z 2023 roku, więc nie wiem na ile są one aktualne. 

(edytowany)
30 minut temu, Christophorus napisał:

PIC32MX340F512H

Popieram, odszyfrowałem ten plik i to by się zgadzało 😉 Niestety nie widzę tam nic o języku... pewnie siedzi gdzieś na jakiejś zewnętrznej pamięci EEPROM albo karcie SD. Oryginalny plik od OP to nibble-swapowany Intel HEX 😉

ASM może zawierać błędy, bo dekompilator był pisany dawno temu na kolanie 😄 

kulon820_firmware.zip

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 2
(edytowany)
3 godziny temu, Huba napisał:

czyli dać sobie spokój, bo to chyba nie jest do ogarnięcia....

Pewnie da się ogarnąć, tylko pytanie czy warto...

Edytowano przez H1M4W4R1

Jedyna opcja odezwać się do producenta: balsat.ru i spytać czy jak przetłumaczysz ekrany czy zrobią tłumaczenie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...