Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. 

Chciałbym zrobić bardzo prosty elektroniczny konwerter temperatury z tych nieludzkich Fahrenheitów na Celsjusze. Miałoby to wyglądać mniej więcej tak: wielkość powiedzmy paczki papierosów, z boku albo z góry pokrętło i wyświetlacz. Przekręcenie pokrętłem uruchamia urządzenie i włącza wyświetlacz na którym po lewej stronie jest temperatura w °F a po prawej w °C. Kręcenie pokrętłem zmienia temperaturę w °F i zostaje ona przeliczona na °C. Tylko tyle. Wyświetlacz wyłącza się powiedzmy po 30 sekundach od ostatniego przekręcenia pokrętłem.  Zasilanie może być bateryjne albo z USB.

Moje pytanie brzmi czy da się zrobić coś takiego powiedzmy na jakiejś małej wersji Arduino albo Raspberry Pi? A może jeszcze na czymś innym? 

To miałby być mój pierwszy projekt do nauki programowania. Tak, wiem, że w telefonie jest przelicznik, że można sobie wydrukować to samo na kartce ale wymyśliłem sobie coś takiego i chciałbym to zrobić. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i propozycje. 

9 godzin temu, RAF456 napisał:

czy da się zrobić coś takiego powiedzmy na jakiejś małej wersji Arduino albo Raspberry Pi?

Jest to bardzo proste, więc da się zrobić na dowolnym procesorze, pod warunkiem że ma odpowiednią ilość GPIO do podłączenia wyświetlacza i enkodera obrotowego.

Nie, nie sterownik. Taki gadżet do samochodu, który ma temperaturę zewnętrzną i ustawianie temperatury wewnętrznej w Fahrenheitach. To takie tymczasowe rozwiązanie, bo przekodowanie tego na cywilizowane jednostki kosztuje kilka tysięcy. Kiedyś to będę musiał zrobić tak czy inaczej ale póki co chciałbym na szybko sobie móc sprawdzić w czasie jazdy ile to jest na przykład 68°F albo 76°F albo czy na przykład 30°F to już ujemna temperatura. Chciałem też w końcu poznać Arduino albo Raspberry, jakie ma możliwości i nauczyć się podstaw programowania i pomyślałem, że to będzie łatwe na początek. 

Spokojnie i z zapasem wystarczy Arduino Nano, do tego termometr cyfrowy ds18b20 (no chyba że ktoś coś lepszego podsunie...wyświetlacz?🤔Hmm trzeba się zastanowić...trochę to denerwujące jechać i pstrykać guzikami żeby się wyświetlało...lepiej było by już zrobić dodatkowy guzik którym na stałe włączasz i wyłączasz jak kończysz jazdę, lub jakiś czujnik wibracji...teleport autem to wyświetla, kończysz jazdę nie telepie to się wyłącza po kilku minutach...

Nie, nie termometr, tylko sam konwerter. Przykładowo wsiadam do samochodu i widzę na liczniku temperaturę zewnętrzną powietrza 48°F - nie wiem ile to jest Celsjuszy więc biorę ten konwerter, przekręcam enkoderem obrotowym w obojętnym kierunku co uruchamia wyświetlacz, na którym po lewej są jednostki w °F a po prawej przeliczone na °C. Kręcę pokrętłem aż po lewej będzie 48°F i widzę, że na zewnątrza jest około 9°C. Następnie chcę sobie ustawić temperaturę nawiewu na 22°C więc krecę pokrętłem aż zobaczę po prawej 22°C i widzę, że po lewej jest 72°F więc ustawiam w samochodzie temperaturę 72°F. Po powiedzmy 30 sekundach od ostatniego obrotu enkodera wyświetlacz się wyłącza. Tylko tyle. Spróbuję zrobić jakiś rysunek poglądowy i go dołączyć do tematu tak dla orientacji. 

3 godziny temu, RAF456 napisał:

pomyślałem, że to będzie łatwe na początek. 

I masz rację.

Do zrobienia tego przyrządziku będą Ci potrzebne:

mikrokontroler, wyświetlacz, enkoder obrotowy, jakieś źródło zasilania (może kabelek do gniazda zapalniczki ?) no i obudowa.

Czy masz już te elementy, czy  dopiero planujesz ich zakup?

Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Nie wiem czy nie lepiej w jakimś miejscu na desce rozdzielczej samochodu umieścić małą tabelkę podobną do tej poniżej. Patrzysz na nią i od razu widzisz przeliczoną wartość, bez potrzeby ustawiania enkoderem.

image.thumb.png.a0a8860d243a18f8d021cc16f9ff4353.png

• Lubię! 1
Dnia 13.03.2026 o 21:51, jand napisał:

Czy masz już te elementy, czy  dopiero planujesz ich zakup?

Nie, dopiero się rozglądam ale chciałem poznać opinie ludzi, którzy mają doświadczenie i właśnie dlatego tu jestem. Wczoraj przypomniało mi się, że kilka lat temu kupiłem synowi taki zestaw startowy z klonem Arduino Uno i tam jest trochę podstawowych elementów. Jest wyświetlacz 2x16 więc kupię enkoder, spróbuję to napisać i zobaczyć jak to działa. Na co muszę zwrócić uwagę przy wyborze enkodera?

2 godziny temu, RAF456 napisał:

Na co muszę zwrócić uwagę przy wyborze enkodera?

Tu akurat żadna różnica. Problem jest inny: Arduino nie lubi napięć powyżej 12 V (a w samochodzie bywa więcej). Tak że potrzebna albo jakaś przetwornica na 5V, albo (kiedyś tak robilem do motocykla) 7809 żeby zbić napięcie do 9V, i dopiero z 9V zasilane Arduino. Przetwornica lepsza (np. Mini360), ustawiasz napięcie 5V i tym zasilasz Arduino.

3 godziny temu, RAF456 napisał:

więc kupię enkoder, spróbuję to napisać

Jeśli masz Arduino i wyświetlacz to już teraz, bez enkodera, możesz spróbować swoich sił i napisać większą część programu.

Trzeba jednak pamiętać, że z tych elementów wyjdzie urządzenie o dość pokaźnych rozmiarach. Na pewno nie kieszonkowe 

• Lubię! 1
(edytowany)

Gdybym ja miał się za to zabrać, to zbudowałbym urządzenie na RP2040-zero albo na albo ESP32-C3 supermini (cena 6 do 10zł) plus moduł wyświetlacza 1,3'' z enkoderem, coś takiego: https://pl.aliexpress.com/item/1005007728845587.html, a soft napisałbym w Micropythonie. Nie zabierajmy dzieciom zabawek ("...kilka lat temu kupiłem synowi...") 🙂

Zasilanie mikrokontrolera można podać z dostępnego portu USB, a wyświetlacza - 3,3V z płytki mikrokontrolera. Urządzenie byłoby wielkości paczki papierosów i kosztowałoby tyle co taka paczka.

obraz.thumb.png.3cce4a5bf086fc27695293f3c3f660d9.png

Edytowano przez DrBunsen
  • Lubię! 1
(edytowany)

No właśnie przydałaby się informacja jaki to samochód. W wielu samochodach można zmienić stopnie Celsjusza na Fahrenheita w ustawieniach komputera pokładowego, modułu Climatronic bez potrzeby zmian w oprogramowaniu komputera pokładowego. Czasami potrzebna jest odpowiednia kombinacja przycisków na desce rozdzielczej samochodu, a nawet radioodtwarzacza.

Edytowano przez Christophorus
Literówki poprawiłem.
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...