Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam ostatnio wzrosły mi rachunki za energie elektryczna mam wrażenie ze mój sąsiad może mnie okradać ostatnio często kręcił sie pod moja skrzynką ale nie mam twardych dowodów skonfrontowałem go jak kolejnego dnia grzebał znów przy mojej skrzynce i tłumaczył sie że musiał naprawić pływające zero następnie jak wrociłem po pracy kabel z mojej skrzynki szedł prosto do jego domu co wytłumaczył dalszymi badanami pływającego zera (nie mam pojęcia co to jest) jak moge to udowodnic i co zrobić (sąsiad to elektryk z wieloletnim doświadczeniem) czy ktoś może mi pomóc 

Proponuję wyłączyć w domu wszystkie bezpieczniki i sprawdzić czy na liczniku tarcza nadal się kręci i dioda miga. To znaczy że mimo wszystko ktoś jeszcze pobiera prąd.

23 minuty temu, HonorarySep14 napisał:

Witam ostatnio wzrosły mi rachunki za energie elektryczna

To akurat normalne... u mnie skoczyły z 280-320 na 420-430 PLN przy zużyciu na poziomie 230-240kWh (rozliczenia co dwa miesiące). Wróciły wszystkie opłaty.

Zanim zaczniesz się bawić polecam spojrzeć na wysokość zużycia w kWh i podzielić ją przez okresy (najlepiej z kilku-kilkunastu rachunków wstecz), jeżeli jest znacznie powyżej oczekiwanej to ktoś zdecydowanie pod***ala prąd. Oczywiście uśredniasz cenę per rachunek, a nie per X czasu.

Np.

• rachunek 1 to 235kWh przez 60d = 235/60
  • rachunek 2 to 240kWh przez 55d = 240/55
  • rachunek 3 to 300kWh przez 45d = 300/45 (zdecydowanie zawyżone zużycie, chyba że ktoś używał dużo grzałek, dużo było gotowane na indukcji itp.)
  • etc...

A problemy z zerem w blokach są cholernie częste i często bardzo ryzykowne (np. zero podłączone do fazy).

• 3 miesiące później...

U mnie rachunki rosną rok do roku o 15-30% (dom na wsi), ale to głównie przez stałe opłaty "utrzymaniowe". Sama energia wiele nie zdrożała, ehhh. Droga jest dystrybucja (która nie jest w polskich rękach!).

BTW. Na YT oglądałem film, że elektrownie teraz płacą po kilkadziesiąt milionów kary (chyba miesięcznie) za unijne ETS-y i później doliczają to klientom do rachunków 😞 Mało śmieszne!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...