Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam,

problem jest następujący: mam silnik 775 zamocowany klejem gorącym (wiem, powinny być śruby) i podczas pracy rozgrzewa się on do temperatury topiącej klej, przez co wypada on z przekładni. Przekładnia jest z PETG, i nie zostaje naruszona, więc oszacowałem temperaturę silnika na 80-95 stopni. Stąd moje pytanie: czy takie temperatury są normalne? Jeśli tak, to po prostu zamontuję silnik na śruby i po problemie. Jeśli nie, to z czego ten problem wynika? Próbowałem już dodać wentylację i zwiększyć przełożenie przekładni odciążając silnik, jednak problem nadal występuje. Czy to problem z układem zasilającym? Silnik jest zasilany z akumulatora 12V przez sterownik pwm.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, pozdrawiam!

Edytowano przez AntekBezak
(edytowany)

Czy przy pracy ciągłej na luzie też tak się nagrzewa? Może praca przerywana z obciążeniem na starcie powoduje taką temperaturę, bo co chwila pobiera duży prąd rozruchowy. Jeżeli sterujesz przez pwm, to czy stopniujesz moment rozruchu?

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1
4 godziny temu, AntekBezak napisał:

Czy to problem z układem zasilającym? Silnik jest zasilany z akumulatora 12V przez sterownik pwm.

Nie, te silniki potrafią pobrać podczas rozruchu do ~300W (24V * 10-13A), więc potrzebujesz tam całkiem niezłego chłodzenia 😉 

Musiałbyś podać jakie obciążenie / moment obrotowy masz na wale, wtedy może byśmy coś poradzili; ale 775 często są używane we wkrętarkach, gdzie również się grzeją z tych samych powodów znanych jako duże obciążenie 😉 

• Lubię! 1
7 godzin temu, orb777 napisał:

Czy przy pracy ciągłej na luzie też tak się nagrzewa? Może praca przerywana z obciążeniem na starcie powoduje taką temperaturę, bo co chwila pobiera duży prąd rozruchowy. Jeżeli sterujesz przez pwm, to czy stopniujesz moment rozruchu?

Silnik pracuje w miarę ciągle, ze zmianami prędkości, rozruch jest płynnie stopniowany.

5 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

Nie, te silniki potrafią pobrać podczas rozruchu do ~300W (24V * 10-13A), więc potrzebujesz tam całkiem niezłego chłodzenia 😉 

Musiałbyś podać jakie obciążenie / moment obrotowy masz na wale, wtedy może byśmy coś poradzili; ale 775 często są używane we wkrętarkach, gdzie również się grzeją z tych samych powodów znanych jako duże obciążenie 😉 

Obciążenie wynosi około 0,34kg na centymetr końcówki, według moich obliczeń. Chłodzenie aktualnie to bardzo duży odwór wentylacyjny i wbudowane wiatraki w silnikach (te w środku). Jak przykładam rękę to dmucha całkiem mocno. Czy mimo to porzebne jest lepsze chłodzenie, czy można te temperatury tak zostawić i po prostu użyć czegoś innego do mocowania zamiast kleju gorącego?

9 godzin temu, _LM_ napisał:

dla wyższej sprawności to chyba BLDC zostaje? 

Wiem że bezszczotkowe byłyby lepsze i na przyszłość na pewno takich użyję, ale brałem to co akurat miałem w warsztacie. Te nie działają jakoś źle, tylko chciałem się upewnić że grzejąc je tak bardzo ich nie uszkodzę.

Wykonałem przed chwilą eksperyment. Włączyłem silnik bez żadnego obciążenia z odłączoną przekładnią. Co ciekawe, przy pracy na pełnych obrotach silnik pracuje gładko i nie grzeje się zbytnio, natomiast kiedy zmniejszę obroty do 50% (bo na takich głównie pracuje) silnik zaczyna pracować nierówno i trochę szarpać. Zaczyna się grzać i obserwuję większy spadek napięcia na akumulatorze. Nawet praca na 95% mocy nie jest idealnie gładka, tylko na 100%, z czego wnioskuję że jest to powodowane sterowaniem pwm. Czy jest to normalne?

3 minuty temu, orb777 napisał:

Iskrzy wtedy bardziej na szczotkach? Masz czym podejrzeć jaka jest rzeczywista częstotliwość na sterowniku pwm?

Faktycznie, bardziej iskrzy. Niestety nie mam oscyloskopu.

Masz możliwość wykonania kilku czynności by wykryż przyczynę nadmiernego nagrzewania.

W pierwszej kolejności możesz sprawdzić prąd jaki pobiera silnik przy pracy bez obciążenia i pod obciążeniem. Przy napięciu zasilania 12-24V prąd pra jałowy powinien być w granicach 1,0-2,5A. Pod obciążeniem 5-15A. Prąd zwarcia to 50-80A. Czy masz możliwość zmierzenia np. pirometrem temperatury do jakiej nagrzewa się obudowa silnika? Bezpieczna temperatura to 60-70 st.C. Możesz także spróbować poczyścić komutator np. przedmuchują wnętrze powietrzm lub zastosowąc preparat typu contact cleaner.

• Lubię! 1
12 godzin temu, Sylba napisał:

Masz możliwość wykonania kilku czynności by wykryż przyczynę nadmiernego nagrzewania.

W pierwszej kolejności możesz sprawdzić prąd jaki pobiera silnik przy pracy bez obciążenia i pod obciążeniem. Przy napięciu zasilania 12-24V prąd pra jałowy powinien być w granicach 1,0-2,5A. Pod obciążeniem 5-15A. Prąd zwarcia to 50-80A. Czy masz możliwość zmierzenia np. pirometrem temperatury do jakiej nagrzewa się obudowa silnika? Bezpieczna temperatura to 60-70 st.C. Możesz także spróbować poczyścić komutator np. przedmuchują wnętrze powietrzm lub zastosowąc preparat typu contact cleaner.

Przedmuchałem sprężonym powietrzem wnętrze silnika i wykonałem pomiary. Bez obciążenia przy 12V silnik pobiera 1,7A, natomiast po całkowitym zatrzymaniu go ręką 5,4A. Temperatury nie mam jak zmierzyć. Czy te wartości są w normie?

@AntekBezak, mógłbyś przetestować silnik zasilaczem dc, np. laboratoryjnym, liniowym z regulacją, do tego kondzior i dioda, żeby zabezpieczyć. Sterować napięciem, rozruchem. Stwierdziłbyś, czy szarpie, grzeje się na mniejszych obrotach jak przy pwm. Być może na zasilaczu takiego zachowania nie uświadczysz. Nie wspomniałeś jaki sterownik pwm, silnik masz dosyć pryndki.

• Lubię! 1

Nie mam niestety żadnego takiego zasilacza, a domyślam się że zwykły potencjometr nie podoła takiemu amperażowi. Sterownika używam takiego+rpi 4b. Przetestowałem drugi taki silnik i zachowuje się na tym sterowniku tak samo.

3 godziny temu, orb777 napisał:

@AntekBezak, mógłbyś przetestować silnik zasilaczem dc, np. laboratoryjnym, liniowym z regulacją, do tego kondzior i dioda, żeby zabezpieczyć. Sterować napięciem, rozruchem. Stwierdziłbyś, czy szarpie, grzeje się na mniejszych obrotach jak przy pwm. Być może na zasilaczu takiego zachowania nie uświadczysz. Nie wspomniałeś jaki sterownik pwm, silnik masz dosyć pryndki.

Nie mam niestety żadnego takiego zasilacza, a domyślam się że zwykły potencjometr nie podoła takiemu amperażowi. Sterownika używam takiego+rpi 4b. Przetestowałem drugi taki silnik i zachowuje się na tym sterowniku tak samo.

(edytowany)

@AntekBezak w linku, który zamieściłeś w pierwszym poście, podane jest:

775.thumb.jpg.8773bc76a6e0a8a43c34d2e170e00ac8.jpg

więc podana przez Ciebie wartość prądu 1,7A dla 12V jest grubo przesadzona. Masz pewność, że Twój amperomierz dobrze wskazuje ?  

Edytowano przez keram167
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...