Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam..ostatnio bawiłem się w budowę prostej nagrzewnicy ZVS mazzilli, schemat jest bajecznie prosty dzięki czemu nawet ja nie zrobiłem błędu 😅 

original-mazzilli-schematic.thumb.jpg.be23541d935dbdb853db729517f659a5.jpg

rezystory bramkowe mają około 250ohm, do tego brak diod zenera zabezpieczających bramki co nie jest raczej dobrym pomysłem w takich konstrukcjach, no ale cóż, nic nie miałem pod ręką, na szczęście nic się nie spaliło podczas kilkunastu testów 👍

Dodam że jak na tak mały prąd bramki ~50mA i dużą pojemność około 5.5nF, mosfety praktycznie się nie nagrzewają 👍 (przy cięższych próbach leciutko ciepłe) 

Zasilanie trafa jałowo daje około 21v i byłem prawie pewny że przy starcie mosfety wystrzelą (80v Vds) pod obciążeniem kilkuset watt spada do około 15-17v

Dławik na Vcc około ~124uH (według amatorskiego miernika) z przewodu sieciowego 2.5mm2 w izolacji, rdzeń pozyskany z zasilacza ATX (ten od filtracji napięć 12v/5v/3.3v?🤔)

• Lubię! 2

No i nieszczęście się stało straszne...wczoraj chciałem jeszcze sobie sprawdzić częstotliwość i po podłączeniu do Aku 12v (czyli bezpiecznie) mosfety wystrzeliły 🤔 po wymianie to samo 🤬 , za trzecim razem już nie byłem głupi i podłączenie robiłem przez rezystor 1ohm...zvs nie startuje, wchodzi w zwarcie😭 

Sprawdziłem wszystko, kondensatory, stabilizator, diody, rezystory, cewkę, przejścia na wszystkich przewodach prądowych...wszystko ok, a mimo to nie chce wystartować 🤔 ma ktoś jakieś pomysły? Czytałem że jest to kapryśny układ, ale aż takiego pecha bym miał?🤔

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...