Skocz do zawartości

Analizator stanów logicznych - jaki wybrać?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Tym razem nie "jaką lutownice wybrać?" Tylko jaki analizator stanów logicznych 🙂 

Będę potrzebował na teraz, żeby przyjrzeć się komunikacji SPI i na później do układów FPGA. Więc nie musi być najtańszy, tylko przyzwoicie działający, na dłużej, z dobrym programem do wizualizacji.

(edytowany)

Zależy od budżetu, albo oryginalny saleae od 3000 do 9000zł albo jego klon za 40zł. Klon współpracuje z oryginalnym oprogramowaniem, jednak przeciwnie do oryginału ma węższe pasmo i nie wizualizuje wartości analogowych. 

Edytowano przez _LM_
(edytowany)

@_LM_ budżet okolo 500zł

12 minut temu, _LM_ napisał:

jego klon za 40zł.

Pewnie masz na myśli to:

image.thumb.png.9306779623e75e49f52cb8f3f8f29efa.png

Tylko to ma 24MHz sampling rate, to dużo ale wolałbym więcej,  50-100MHz.

Np z tej serii SQ100 wygląda ciekawie:

image.thumb.png.d28588e762d4db831a92633e1429ce5d.png

W TME są 25 i 200 MHZ:

image.thumb.png.c9bf3b9a800625d4286cd906b6df1635.png

Na stronie za 120E: https://www.ikalogic.com/sq-logic-analyzer-pattern-generator/

Środowisko wygląda tak:

image.thumb.png.1426690ad71f88e2ed3a5310d1a4fe03.png

Czy warto wykładać 500PLN na coś takiego? 

Edytowano przez Gieneq

a) warto
b) nie warto
c) hgw

Osobiście przychylałbym się do odpowiedzi c. W efekcie kupiłbym klona za cztery dychy (takie coś akurat mam), a jakby się okazało że nie wystarczy to bym się zastanowił nad kupnem czegoś droższego. 40 PLN to nie majątek, a w razie czego drugi zawsze się przyda 🙂

• Lubię! 1
16 minut temu, Zealota napisał:

Na początek klon Saleae jest dobry i lepiej go kupić niż nie mieć wcale analizatora.

Jeśli trochę już podziałamy z analizatorem to za chwilę okaże się, ze 8 kanałów to już mało, a z 24 MS pozwala tylko na 12 MS próbkowania.

Ja do Saleae dokupiłem DS Logic, 16 kanałów 400MS, też jest wersja 100MS. Soft oparty na Pulse View nazywa się DS View i wyposażono go w sporą liczbę protokołów do analizy. Jeśli zmienimy sterownik to również pójdzie na Pulse View co pozwoli rozszerzyć liczbę obsługiwanych protokołów. Ważne że do analizatora dołączono ekranowane sondy pozwalające pracować z dużymi prędkościami

image.thumb.png.b2f74b93ee04f0c18684c6fbac72e68e.png.

Cześć,

także używam "DS Logic" o identycznych parametrach jak @Zealota i jestem z niego zadowolony.

Pozdrawiam

• Pomogłeś! 2

Na razie skończyło się na tym, że pożyczyłem klona. Fajnie działa, ale już zbyt niską częstotliwość próbkowania daje o sobie znać, wiec na pewno kiedyś zainwestuję w lepszy. Dziękuję wszystkim za sugestie, wrócę do tematu 🙂 

• 4 tygodnie później...
(edytowany)
Dnia 17.03.2022 o 15:01, Zealota napisał:

Na początek klon Saleae jest dobry i lepiej go kupić niż nie mieć wcale analizatora.

- działałem na nim intensywnie tak 2 -3 miesiące, teraz losowo zgłasza problemy z rejestracją sygnału.

- zmiana oprogramowania nie pomaga, spróbuje jeszcze zmienić klona.

- czy to raczej właściciel oprogramowania upomniał się o swoje należne "walory".

- testowalem tego klona na dobrym, sprawdzonym układzie.

analizator.jpg

Edytowano przez 99teki
3 godziny temu, 99teki napisał:

losowo

Polemizowałbym z tą losowością - komputerowe rozpoznawanie ramek SPI prawie zawsze wymaga, by sygnał CS miał stan niski przez całą ramkę transmisji (8 bit).

5 godzin temu, 99teki napisał:

- działałem na nim intensywnie tak 2 -3 miesiące, teraz losowo zgłasza problemy z rejestracją sygnału.

Na początek sprawdziłbym na mniejszych prędkościach, testowo odłączył wszystkie urządzenia USB szczególnie pendrivy, bo te potrafią zakłócać szynę USB, ewentualnie zmienił porty USB i koniecznie odłączył huby USB,  potem wymieniłbym kabel USB, sprawdził czy złącze mini usb nie "odlutowało się" od wyciągania i wsadzania wtyczki.

• 1 rok później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...