Skocz do zawartości

Analizator stanów logicznych - jaki wybrać?

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

@_LM_, fajna opcja, gotowe są na ali: https://pl.aliexpress.com/item/1005008586449156.html

Jest tam komentarz:

Cytat

Chciałbym zwrócić uwagę, że w tym produkcie zastosowano wersję procesora A2, która ma wewnętrzne problemy konstrukcyjne, przez co nie nadaje się do stosowania w produktach typu analizatora logicznego. Być może sprzedawca tego nie zdaje sobie sprawy, albo producent płytek zużywa stare procesory A2. Mimo to sprzedawca dostarczył szybko, ładnie wykonany produkt, dobrze zapakowany. Jeśli posiadasz odpowiednie umiejętności, możesz zastąpić procesor krokiem A4, ponieważ są one dostępne w Wielkiej Brytanii za około 1 funt.

Przejrzałem płytki RP2350 (RP2350A0A2), które kupiłem kiedyś w botlandzie i niestety procki są w wersji A2. Koszt A4 w sumie niewielki.

https://www.tme.eu/pl/details/sc1509-a4/raspberry-pi-embedded/raspberry-pi/raspberry-pi-rp2350a0a4-7-reel/

Edytowano przez orb777

Koszt niewielki ale wymienić trzeba, w sumie fajnie jakby była opcja zamówienia płytki z smd ale bez pico

(edytowany)

Na gotowca z A4 pozostaje poczekać. Pytałem sprzedawców na ali, ale narazie tylko 1 odpowiedział, że A2.

@_LM_, z tego co doczytałem jest jedna dosyć spora wada analizatora pico - czas rejestracji próbek. Nie ma tu podglądu "live" jak np. w tanich klonach saleae, tylko tyle ile zmieści się w pamięci pico. Badanie szybkich, a zarazem rozleglejszych w czasie sygnałów odpada.

Cytat

*** Mode 8: ***

Minimum pre-samples: 2

Maximum pre-samples: 98303

Minimum post-samples: 512

Maximum post-samples: 131069

Maximum total samples: 131071

*** Mode 16: ***

Maximum pre-samples: 49151

Maximum post-samples: 65533

Maximum total samples: 65535

*** Mode 24: ***

Maximum pre-samples: 24576

Maximum post-samples: 32765

Maximum total samples: 32767

Edytowano przez orb777

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...