Skocz do zawartości

zestaw startowy atmega 32 ver.1

amon

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich.

Mam pytanie odnisnie tego zestawu http://www.gotronik.pl/zestawyuruchomieniowe/mod_avr_atmega128.html .

Czy da rade do niego podłączyć inny procesor niż ten który jest np.Atmega8, Atmega16.

Ponieważ ta Atmega jest troche jak dla mnie za droga żeby ich kupić parę tak do doświadczeń.

( http://www.programatory.com.pl/sklep/index.php?p446,procesor-atmega128-16au-zamontowany-na-plytce )

Powiem iż nie miałem jeszcze doświadczeń z programowaniem.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Większość z tych płytek oferuje wyjście na goldpinach i jest na każdej kawałek płytki uniwersalnej. Możesz dolutować do tego nawet i malacza, jak będziesz chciał, a ile funkcji.

KUP COKOLWIEK, A BĘDZIE DOBRE, a najlepiej sam zrób płytkę, z tym co chcesz. Ja nie potrafię uczyć się na uniwersanych/startowych płytkach. Dla mnie to strata pieniędzy. Żal zostawić płytkę w projekcie, a jakie drogie.

A co myślicie o tym ma chyba wiecej funkcji i można programować np. Atmege16, Atmege32.

http://programatory.com.pl/sklep/index.php?p34,modul-uruchomieniowy-avr-atmega-16-wersja-1

Ja myślę że to drogo. Spójrz na -> TĄ PŁYTKĘ <- PROPOX'u, też masz atmega16 i 32 a o ile taniej. W tym przypadku chyba nie będzie LCD, ale to koszt około 10zeta.

Ja nie potrafię uczyć się na uniwersanych/startowych płytkach. Dla mnie to strata pieniędzy.

Ja nie sądzę że strata hajsu. Mi udało się kupić EVBavr04 z wyżej wymienionej firmy kiedy kosztowała 65zł, teraz 95zł

Kupiłem ten moduł startowy z atmegą32 tylko nie mam pojecia jak się do tego zabrać ?

Może zna ktoś jakiś poradnik żeby móc coś przy tym porobić, jakiś łatwy program?.

Kupiłem ten moduł startowy z atmegą32 tylko nie mam pojecia jak się do tego zabrać ?

Może zna ktoś jakiś poradnik żeby móc coś przy tym porobić, jakiś łatwy program?.

Bascom, C czy jeszcze coś innego? Może wpisz w profilu w czym "programujesz"?

Pisałem projekt na ZLAVR, nie użyłem z tego LCD i 2 diody, i 2 przyciski. I teraz zestaw za 120zł mam wsadzić w obudowę? I już nie dotykać?

Sam sobie złożyłem bardzo uniwersalny zestaw, napisałem 4 programy i wyciągnąłem procesor żeby zostawić go już w gotowym projekcie.

Zestawy startowe są dla osób które nie wiedzą co chcą zrobić.

Zestawy startowe są dla osób które nie wiedzą co chcą zrobić.

zestawy startowe są dla osób które wiedzą co chcą zrobić i wiedzą że lepiej najpierw przetestować i dopiero zrobić płytkę, niż zrobić płytkę i testować a to może nie działać jak się zakładało.

Poza tym mając płytkę wiele rzeczy można zrobić nie musząc wykonywać docelowej płytki. Wiele razy korzystałem i nadal korzystam ze swojej startowej EVBavr04 i jestem zadowolony że ją mam.

zestawy startowe są dla osób które wiedzą co chcą zrobić i wiedzą że lepiej najpierw przetestować i dopiero zrobić płytkę, niż zrobić płytkę i testować a to może nie działać jak się zakładało.

W takim wypadku lepiej jest zrobić coś na stykowej płytce (bądź jak kto woli prototypowej), szybciej wygodniej i prościej, choć lepiej mieć gotową płytkę z uC do której podłączać się będzie peryferia na prototypowej.

W kwestii gotowych zestawów, lepiej poszukać na alledrogo, bo są tańsze 🙂, mają też swoje plusy, choćby dobre rozwiązanie do nauki, a nie testowania konkretnych rozwiązań. Przynajmniej tak bym to określił na swoim przykładzie

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.