Mateusz Napisano Listopad 29, 2010 Udostępnij Napisano Listopad 29, 2010 Witam. Jak wy podłączacie tego typu klawiatury KLAWIATURA do uc? Chodzi o to aby potem przyjemnie się to programowało. Najlepiej (chyba) aby każde wciśnięcie wywoływało przerwanie, ale co zrobić jeśli tylko jedno przerwanie zewnętrzne zostało mi do wykorzystania? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
grabo Listopad 29, 2010 Udostępnij Listopad 29, 2010 Nie bez przyczyny klawiatura ta ma 7 wyprowadzeń, należy ją odczytywać poprzez multipleksowanie. Jeśli chcesz, aby wciśnięcie dowolnego przycisku wywoływało przerwanie musisz do każdej z kolumn podpiąć diodę i podłączyć do przerwania, a oprócz tego normalnie do portu mikrokontrolera. Najwygodniej będzie włączyć pull-up na wejściach i odczytywać kolumny, a na rzędach wystawiać po kolei stan niski. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mateusz Listopad 29, 2010 Autor tematu Udostępnij Listopad 29, 2010 Mi się wydaje, że wystarczy takie rozwiązanie do którego doszedłem. licznik.pdf Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
grabo Listopad 29, 2010 Udostępnij Listopad 29, 2010 Mateusz, dokładnie o tym napisałem, tyle że musisz odwrotnie spolaryzować diody, albo dodać rezystory pull-down na schemacie, wtedy będziesz mógł na rzędach wystawiać stan wysoki. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Harnas Listopad 29, 2010 Udostępnij Listopad 29, 2010 Opis jak taką klawiaturę obsłużyć jest tu: http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=4&aid=7 Gdzieś w połowie. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź