gozbi Napisano Grudzień 10, 2010 Udostępnij Napisano Grudzień 10, 2010 Proszę o prosty schemat czujnika odbiciowego ultradźwiękowego na atmega8! może być nawet do 0,5m Dodam, że mam daaaaleko do sklepu i posiadam: nadajnik 40ST16 i odbiornik 40SR16, ULN2803, ULN2003, kilka LM324, l293D, kilka tranzystorów, kilkanaście kondensatorów, multum rezystorów, plytkę stykową i wyświetlacz lcd. Proszę tylko nie odsyłajcie mnie na tę stronę: https://www.forbot.pl/forum/topics20/ultradzwiekowy-czujnik-odleglosci-vt937.htm ani nie proponujcie podczerwieni. Odległość naprawdę nie musi robić szału. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Grudzień 10, 2010 Udostępnij Grudzień 10, 2010 ło, _aż_ 50cm? Piszę "aż" gdyż jest problem aby uzyskać stabilny zasięg. Kluczowy jest odpowiedni wzmacniacz, najlepiej odpowiednio zasilany, dobra filtracja szumów (np. z zasilania), a nawet program ma swój wpływ. Masz oscyloskop? Jeśli chodzi o gotowce to na stronie KoNaRu jest projekt czujnika. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
gozbi Grudzień 11, 2010 Autor tematu Udostępnij Grudzień 11, 2010 Nie mam oscyloskopu, na stronie KoNaRu byłem ale szukam prostszego rozwiązania, jak najkrótszą drogą do procka. Może ktoś próbował coś takiego i mu wyszło? Jestem dość wiekowym laikiem w dziedzinie elektroniki(ale nie ignorantem) więc proszę o schemat + kod w bascomie albo wyjaśnienie prostym łopatologicznym językiem, szukam od 3 tyg. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
nes86 Grudzień 11, 2010 Udostępnij Grudzień 11, 2010 Najprościej jak się da: Nadajnik sterujesz bezpośrednio z dwóch nóżek mikrokontrolera. Sygnał z odbiornika, przez filtr aktywny i detektor obwiedni na przetwornik ADC. Takie rozwiązanie to zaledwie jeden mały scalak i kilka rezystorów kondensatorów i jedna dioda. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
gozbi Grudzień 11, 2010 Autor tematu Udostępnij Grudzień 11, 2010 A mógłbyś zapodać schemat odbiornika, choćby długopisem na kartce. Uniknąłbym dalszego szukania i błędów. Dodam, że mam max232 i ne555n Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Armir Grudzień 12, 2010 Udostępnij Grudzień 12, 2010 Tutaj masz gotowy schemat i płytkę. https://www.forbot.pl/forum/topics61/sonar-z-przetwornikiem-dwukierunkowym-vt3012.htm Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
gozbi Grudzień 12, 2010 Autor tematu Udostępnij Grudzień 12, 2010 byłem na tej stronie, tylko gdzie tam jest nadajnik? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
RaV Grudzień 12, 2010 Udostępnij Grudzień 12, 2010 Jeden przetwornik pełni funkcję nadajnika i odbiornika. Jest nawet napisane "sonar z przetwornikiem dwukierunkowym" Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Zuk Grudzień 12, 2010 Udostępnij Grudzień 12, 2010 Witam. Niektóre gotowe konstrukcje czujników ultradźwiękowych mają w w dokumentacji technicznej podany schemat ideowy. Google -> "ultrasonic sensor schematic" i podobne zapytania mogą rozwiązać twój problem. W chwili obecnej pamiętam nazwę jednego czujnika PING ze strony www.parallax.com Jak będę w pracy to mogę Ci podać nazwę innego czujnika możesz spróbować poszukać ich dokumentacji i się wzorować. Pozdrawiam Zuk Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
gozbi Grudzień 12, 2010 Autor tematu Udostępnij Grudzień 12, 2010 RaV: OK teraz rozumiem, dzięki. Ale chodziło mi o zrobienie sonaru z nadajnika i odbiornika które posiadam. 40ST16 i 40SR16 ZUK: dzięki, będę wdzięczny; jakbyś jeszcze miał kod w BASCOM :-> ... [ Dodano: 12-12-2010, 11:49 ] ZUK To zapodanie w google "ultrasonic sensor schematic" - bomba! Wreszcie znajduję coś, o co mi chodziło, troszkę gorzej z kodem w BASCOM Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź