Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam mam takie pytanie, mam 2 kabelki skręcone od zasilania + i - przykładam to do baterii owinąłem taśmą izolacyjną, aby na razie nie lutować i przykładam multimetr, aby sprawdzić czy płynie prąd to do czego przyłożyć do baterii do nóżek czy do czegoś innego ?

Chaotycznie napisałeś AmatoreQ, ale z tego co zrozumiałem to masz baterie przewody i multimer i nie wiesz jak sprawdzić napięcie ?

niby płynie jest na wyświetlaczu 9

przekręcam pokrętło na multiemtrze na 750 ( na białym tle ) V~

i na wyświetlaczu po przyłożeniu mam 009

to znaczy, że jest prąd 9v ?

bo silniczki i tak się nie obracają

AmatoreQ, naucz się podstaw podstaw elektroniki, bo sobie krzywdę zrobisz. Ja ci nic nie podpowiem, bo jak cię prąd zabije to będę w sądzie.

Do momentu w którym będziesz mógł rozróżnić symbol napięcia stałego i zmiennego oraz zakresy na mierniku.

A w zasadzie pytanie było "od kiedy", więc od momentu, w którym ktoś kto prawie nie rozróżnia + od - bierze się za budowę robotów.

Teoretycznie do 24V jest bezpieczne 😉 ale jeśli odwrotnie nawet do 4,5V podłączysz kondensator elektrolityczny, to odłamek mógłby na przykład oko uszkodzić.

-----

A tak do tematu, czy rozróżniasz prąd od napięcia?

Zacząłem właśnie czytać książkę wyprawa w świat elekroniki 😋

I Ciekawi mnie jedno ... skąd mam wziąć tyle pieniędzy jak ta książka się głównie na przykłądach opiera ... myślałem, że będzie czytanie schematów itd...

Elektronika polega raczej na projektowaniu i wykonywaniu układów.

Nie trzeba kupować tych zestawów co AVT sprzedaje. Można wybrać ciekawe układy i realizować kupując części po kolei. Za jeden układ wyjdzie Cię około 5 zł (te początkowe). A teoria też jest w tej książce.

A części można wykorzystać wielokrotnie w kolejnych projektach.

Budowa robota np.: typu miniSumo jesli kupisz czujniki Sharp i jakieś lepsze silniki to wyjdzie Ci z 200 zł co najmniej.

Już wiem czym się różni napięcie i prąd 😃 Ale mam pytanie bo w książce jest, że aby prąd płynął to do baterii trzeba dodać jakieś obciążenie ?

Wszystko jest obciążeniem.

---

Chodzi o to, że jeśli masz samą baterię, to między jej złączami panuje różnica potencjałów - napięcie, ale prąd płynie dopiero gdy podłączysz obciążenie czyli silnik, żarówkę, rezystor, ...

Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...