AmatoreQ Napisano Grudzień 11, 2010 Udostępnij Napisano Grudzień 11, 2010 Witam mam takie pytanie, mam 2 kabelki skręcone od zasilania + i - przykładam to do baterii owinąłem taśmą izolacyjną, aby na razie nie lutować i przykładam multimetr, aby sprawdzić czy płynie prąd to do czego przyłożyć do baterii do nóżek czy do czegoś innego ?
feriar Grudzień 11, 2010 Udostępnij Grudzień 11, 2010 Chaotycznie napisałeś AmatoreQ, ale z tego co zrozumiałem to masz baterie przewody i multimer i nie wiesz jak sprawdzić napięcie ?
nes86 Grudzień 11, 2010 Udostępnij Grudzień 11, 2010 Amperomierz wpinasz szeregowo z obciążeniem, aby zmierzyć płynący prąd.
AmatoreQ Grudzień 11, 2010 Autor tematu Udostępnij Grudzień 11, 2010 niby płynie jest na wyświetlaczu 9 przekręcam pokrętło na multiemtrze na 750 ( na białym tle ) V~ i na wyświetlaczu po przyłożeniu mam 009 to znaczy, że jest prąd 9v ? bo silniczki i tak się nie obracają
KD93 Grudzień 11, 2010 Udostępnij Grudzień 11, 2010 AmatoreQ, naucz się podstaw podstaw elektroniki, bo sobie krzywdę zrobisz. Ja ci nic nie podpowiem, bo jak cię prąd zabije to będę w sądzie.
RaV Grudzień 11, 2010 Udostępnij Grudzień 11, 2010 Ja bym polecił lekturę "Wypraw w świat elektronikii" Piotra Góreckiego
KD93 Grudzień 11, 2010 Udostępnij Grudzień 11, 2010 Do momentu w którym będziesz mógł rozróżnić symbol napięcia stałego i zmiennego oraz zakresy na mierniku. A w zasadzie pytanie było "od kiedy", więc od momentu, w którym ktoś kto prawie nie rozróżnia + od - bierze się za budowę robotów.
RaV Grudzień 11, 2010 Udostępnij Grudzień 11, 2010 Teoretycznie do 24V jest bezpieczne ale jeśli odwrotnie nawet do 4,5V podłączysz kondensator elektrolityczny, to odłamek mógłby na przykład oko uszkodzić. ----- A tak do tematu, czy rozróżniasz prąd od napięcia?
pawel Grudzień 11, 2010 Udostępnij Grudzień 11, 2010 Ja Ci polecę sprawdzić w czym się wyraża prąd, a w czym napięcie. Już Ci podpowiem, że prąd i napięcie to dwie różna rzeczy.
AmatoreQ Grudzień 11, 2010 Autor tematu Udostępnij Grudzień 11, 2010 Zacząłem właśnie czytać książkę wyprawa w świat elekroniki I Ciekawi mnie jedno ... skąd mam wziąć tyle pieniędzy jak ta książka się głównie na przykłądach opiera ... myślałem, że będzie czytanie schematów itd...
RaV Grudzień 11, 2010 Udostępnij Grudzień 11, 2010 Elektronika polega raczej na projektowaniu i wykonywaniu układów. Nie trzeba kupować tych zestawów co AVT sprzedaje. Można wybrać ciekawe układy i realizować kupując części po kolei. Za jeden układ wyjdzie Cię około 5 zł (te początkowe). A teoria też jest w tej książce. A części można wykorzystać wielokrotnie w kolejnych projektach. Budowa robota np.: typu miniSumo jesli kupisz czujniki Sharp i jakieś lepsze silniki to wyjdzie Ci z 200 zł co najmniej.
AmatoreQ Grudzień 11, 2010 Autor tematu Udostępnij Grudzień 11, 2010 Już wiem czym się różni napięcie i prąd Ale mam pytanie bo w książce jest, że aby prąd płynął to do baterii trzeba dodać jakieś obciążenie ?
RaV Grudzień 11, 2010 Udostępnij Grudzień 11, 2010 Wszystko jest obciążeniem. --- Chodzi o to, że jeśli masz samą baterię, to między jej złączami panuje różnica potencjałów - napięcie, ale prąd płynie dopiero gdy podłączysz obciążenie czyli silnik, żarówkę, rezystor, ...
AmatoreQ Grudzień 11, 2010 Autor tematu Udostępnij Grudzień 11, 2010 No to w takim razie płynie mi prąd, ale światłolub nie działa ... Spróbuje zmienić go według tego 2 schematu.
Pomocna odpowiedź