Skocz do zawartości

Co to za skrot?

Pomocna odpowiedź

Witam

Kiedyś gdzieś się zetknąłem ze skrótem uPC który odnosi się i do procesora i kontrolera. Stosowałem go przy opisach peryferii dla których nie ma znaczenia, które z w/w je steruje. Okazało się, że tego skrótu "nie rozumieją" nawet wydawałoby się doświadczeni więc zacząłem stosować tylko µC.

Nie zapominajcie o tym że uC i uP to dwie inne rzeczy. Na tym forum chyba znacznie częściej powinno się stosować uC ponieważ nasze dobre atmele to właśnie uC a nie jak niektórzy piszą uP.

P.S. Mój nauczyciel w szkole używa np. uK

Xweldog, bo jest niejednoznaczny. Może oznaczać "micro Personal Computer" - czyli np. taka mała kostka z procesorem kilkaset MHz, systemem operacyjnym itd., albo "micro Programmable Controller", co się kojarzy z PLC, ale w wersji mikro, jednak już pasuje do uC. uP i uC to nie jest to samo i nie powinno być używane zamiennie.

Wiem, że nie jest jednoznaczny. Na pewną nonszalancję pozwala, że to nie jest Forum dla fryzjerów czy kowali, goszczą tu raczej Ci, którzy coś wiedzą o hard / software, tak trudno się domyśleć, że generalnie chodzi o sterowanie ze źródła o wyższym stopniu zaawansowania ? Tamten skrót wziął mi się chyba z PLC, zawodowo czasem mam z tym do czynienia. Nie mniej, zawsze staram się być ścisły, powinno być µC.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...