Skocz do zawartości

Pliki CDR, EPS - cięcie laserem

KD93

Pomocna odpowiedź

Witam

Czy znalazłby się ktoś posiadający Corela, który mógłby mi przerobić plik na jeden z powyższych formatów? Ponieważ muszę wyciąć części laserowo, a nie wiedzieć czemu nie chcą mi przyjąć autocad'owskich plików DWG i DXF. Do dyspozycji mam te właśnie pliki oraz PDF'a, jak ktoś byłby tak dobry to wyślę mu to mailem.

Druga kwestia która mnie zastanawia - wiadomo że jak na każdym rysunku jest jakaś grubość linii. Powiedzmy że mamy kwadrat o boku 20mm a w środku otwór ø 4mm. Linia ma grubość 0,5mm. Z tego co mierzyłem na drukarkowym wydruku, to o ile otwór wliczając szerokość linii ma 4mm, to krawędź kwadratu ma 20mm także po wliczeniu linii, a przecież jedno wcięcie jest zewnętrze a drugie wewnętrzna. Może się mylę, ale mnie się nasuwa wniosek, że wtedy wycięty kwadrat będzie miał bok 19mm a otwór dobrą średnicę?

Projektowałem w Solid Edge, bardzo podobny program do Inventora. Miałem nadzieję, że AutoCAD wylicza wymiary i na tej podstawie wysyła informacje do maszyny, natomiast obawiam się że przy corelowskim pliku porostu pojedzie po linii. Zna się ktoś na tym na tyle żeby mógł mi to wyjaśnić?

Poszukaj na necie Corel Draw 9 portable, nie waży dużo i działa bez instalacji nawet bezpośrednio z Pendrive'a. Co do szerokości cięcia musiałbyś skontaktować się z firmą która będzie dla Ciebie świadczyła tą usługę i dowiedzieć się, czy robi to za nich postprocesor CAM czy masz to uwzględnić w projekcie i ile wynosi ta wartość... Gdy wycinałem obudowę do ARJ sam przygotowywałem pliki dla maszyny i uwzględniłem w projekcie szerokość frezu odpowiednio modyfikując wymiary.

• Lubię! 1

Dzięki, pomogło, ale trochę się namęczyłem 😃 Pobrałem bez problemu corela, ale przy próbie importu pliku zapisanego jako DWG w Solidzie wyskakuje błąd. Przy otwieraniu pliku DXF utworzonego w Solidzie niektóre krawędzie są niewidoczne a niektóre się rozjeżdżają. Import PDF'a odpada bo za grube linie. W końcu poradziłem sobie tak, że tworzę rzut części w solidzie, kopiję ten rzut z Solida i wklejam do Corela, nie wiem jakim cudem to działa i czy to jest dalej grafika wektorowa, ale wszystko jest na miejscu.

Musisz jeszcze pousuwać linie i punkty które się na siebie nakładają, jeżeli tego nie zrobisz , to albo odrzucą ci te pliki w firmie, albo maszyna będzie próbowała każdą krawędź ciąć kilka razy. Corel posiada funkcje która to robi za pomocą kilku kliknięć (niestety nie wiem co to za funkcja). Ja miałem taki problem po zapisaniu rzutu elementu do .dxf większość linii i punktów (na łączeniach linii) była złożona kilku nałożonych a siebie.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

To szkoda że wcześniej nie wiedziałem, bo plik już poszedł a tam są chyba ponakładane linie w jednym miejscu 😐 Musze poszukać tej funkcji.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.