Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Robomaniak, przede wszystkim ustaw sobie dobre taktowanie, bo nie sądzę że masz rzeczywiście 8MHz. Na 99% wyświetlacz jest sprawny, tylko albo go źle podłączyłeś, albo masz coś złego w programie, a obstawiam to pierwsze bo przy złym programie najczęściej lecą jakieś krzaki. Podłącz potencjometr do kontrastu i pokręć nim, górna linia powinna zniknąć i wyświetlacz powinien być czysty.

Pokaż schemat jak podłączyłeś potencjometr.

Jeżeli masz kwadraty w górnej lini to na 100% wina programu. Choć wczoraj nie chciał mi działać przez to że fuse bit odpowiadający za zgodność z atmegą 103 i on blokował port wyświetlacza.

wszystko robiłem na uniwersalce

tak podłączyłem potencjometr

Proszę was jeśli moglibyście naszkicujcie mi jakiś program który będzie działał w 100% bo nie wiem czy zamówić nowy czy się z tym męczyć w końcu 30 zł drogą nie chodzi

Z tym kodem i tym obrazkiem musi zadziałać. A tak po za tym gdzie kupiłeś wyświetlacz i jaki??

$regfile "attiny2313.dat"
$crystal = 8000000

Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portb.3 , Db5 = Portb.4 , Db6 = Portb.5 , Db7 = Portb.6 , E = Portb.0 , Rs = Portd.6

Display On
Cursor Off
Cls

Lcd " TEST "
Lowerline
Lcd " OK "

Do
nop
Loop

End

IMG_4d41839e016c53676.thumb.jpg.f1416d8970c568af9f0f0073e32709e0.jpg

teraz jest inny problem przylutowałem go do innych pinów i chodzi tylko teraz połowa wyswietlacza działa 4kwadraty są czarne a 4 białe co tym razem mogłem popsuć

Co mogę ci powiedzieć sprawdź wszystkie połączenia.

A co do tego że wyswietlacz pokazywały kwadraty na górniej lini tzn że działa tylko źle zainicjowany w bascomie był.

• 3 tygodnie później...

Przeważnie wystarczy źle podpiąć zasilanie, z tego co zauważyłem to one są dość wrażliwe, mi się udało zepsuć 3 🙁

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...