toch88 Napisano Luty 1, 2011 Udostępnij Napisano Luty 1, 2011 Witam wszystkich !! Mam pytanie dostałem w prezencie płytkę ZL ARM 27, ze sklepu KAMAMI. Mam kilka pytań otóż w µC może nie jestem jakiś tam super zielony, ale z uwagi na fakt że coś posiadam nauczyłbym się ARMów. technika cyfrowa i analogowa jest mi nie obca, ale dopiero zaczynam się nią interesować - tak to tylko szkoła ..., z µC to tylko niestety 8051 jeszcze na DSMka i jak to na szkołę przystało Jagoda+ASSEMBLER za pan brat, skubnąłem trochę PLD VHDL, Altera, no i sterowniki programowalne PLC (simensa). W programowaniu czuję się dobrze: C++, PHP dawno temu Pascal, ale szybko się uczę programować w nowych językach. Także od kwestii programistycznej nie będzie problemów. Najbardziej kuleję jednak z braku wiedzy na temat jak to się robi... brak mi obeznania. Nie długo zaczynam naukę AVR atmeg16 wydaje się łatwe(podstawy). Pierwsze z pytań: - Czym się różnią oznaczania LPC111x np od STM32F103v ? czy to tylko inny typ obudowy. Pytam gdyż szukałem materiałów do nauki Cortex-M3 i natrafiłem na kurs na tej stronie. -Skąd brać informacje? Rozumiem że interenet, ale interesuje mnie coś bardziej konkretnego takiego jak wasze kursy ARMów. -Zdaje sobie sprawę że czytając nie nauczę się zbyt wiele, bo tak jest z programowaniem, trzeba usiąść i mucić kod. Razem z zestawem dostałem książkę STM32 hmm niby tam wszystko jest napisane, ale jest tam taki bałagan że ała . Książka zapewne ma służyć jako poradnik dla osób które się "przesiadają" np z AVR na ARM bo słabo ją rozumiem... Czytać potrafię bo nawet nieźle opanowałem to po książce Antoniego Plamitzera Maszyny Elektryczne jak ktoś czytał to wie o czym mówię. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przeczytanie mojego pierwszego wpisu. __________ Komentarz dodany przez: Treker Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
BlackJack Luty 1, 2011 Udostępnij Luty 1, 2011 The LPC111x/LPC11Cxx are a ARM Cortex-M0 based, low-cost 32-bit MCU family, Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MirekCz Luty 2, 2011 Udostępnij Luty 2, 2011 toch88: 1. Wymienione procesory są dwóch różnych firm. Ściągnij ze strony producenta dokładne informacje o konkretnym procesorze i tam też będziesz miał podane dostępne obudowy i jakie one mają oznaczenie. W głębi siedzi podobny rdzeń ARM cortex, natomiast każda firma do tego dobiera sobie peryferia typu ADC, DAC, FLASH, RAM itd. według własnych pomysłów i to wypuszcza na rynek. 2. Podstawowa informacja o procesorach to dokumentacja (datasheet) - oczywiście po angielsku. Bez tego ani rusz. Do tego masz różne kursu itd. z których można się sporo dowiedzieć. Książka do ARMów STM32 z kamami.pl jest niestety bardzo kiepska sama z siebie. Każdy kto ją widział tak powie. Generalnie usiądź, skonfiguruj wszystko, ściągnij jakieś przykładowe programy (na stronie kamami chyba masz) i zacznij programować. Jak pierwszy program ruszy to potem już pójdzie to z górki. Przejrzyj też pobieżnie dokumentację do procesorów typu LPC117x i STM32F103. Są to mniejwięcej równorzędne procesory. Zobaczysz czym się różnią (peryferia, dostępne obudowy i wyprowadzenia poszczególnych pinów itd.) Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
toch88 Luty 19, 2011 Autor tematu Udostępnij Luty 19, 2011 czyli rozumiem że biblioteka standardowa STM nie będzie pasowała do LPC111x/LPC11Cxx Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Bobby Luty 19, 2011 Udostępnij Luty 19, 2011 STM to STM, LPC to LPC. Ostatnio znalazłem jednak ciekawą bibliotekę do LPC1114, 1343 i 2148: http://www.microbuilder.eu/projects/LPC1114ReferenceDesign/LPC1114CodeBase.aspx . Co prawda niektóre funkcje trzeba sobie dopasować, ale pisze się niczym w Arduino. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kling Luty 19, 2011 Udostępnij Luty 19, 2011 Z bibliotekami do STM'a trzeba uważać. W necie krąży bardzo fajny reference manual, ładnie jest wszystko opisane, z przykładami, tylko że niestety jest do starszej wersji biblioteki. Ale są problemy z kompatybilnością wsteczną... Jeżeli chodzi o manual do tych nowych bibliotek to jest napisany nieco trudniej, dlatego mimo wszystko polecam zabawę na rejestrach;d 'nie taki diabeł straszny jak go malują'.🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź