kuki83 Napisano Luty 16, 2011 Udostępnij Napisano Luty 16, 2011 Od kilku dni męczę się z wgraniem bootloadera arduino do atmega328 Jestem w tej dziedzinie początkujący i utknąłem W tym momencie sprawa wygląda następująco Zrobiłem płytkę arduino wszystko z godnie z schematem przez port ISP mogę się dostać do procesora za pomocą tego programu ISP Programmer http://dybkowski.net/content/pl/node/16 do podłączenia z atmega używam tego kabelka kabel działa , wrzucałem już na tym oprogramowanie do procesorów ale tu mam problem Wydaje mi się ze zrobiłem wszystko dobrze Na tej stronie znalazłem jak ustawić fuse bits http://www.arduino.cc/playground/Learning/Burn168 i ustawiłem l FF L FF f DF E F8 Następnie kliknąłem guzik program & lock Potem wrzuciłem Bootloader „ATmegaBOOT_168_atmega328” Następnie ustawiłem fuse bits l CF L CF I niby jest ok. podłączyłem atmega za pomocą FTDI , uruchomiłem program arduino , wybrałem plik do wgrania do procesora i kliknąłem upload to I/O board , program się skompilował i diody zaczęły migać program się wgrał i działa , wszystko super do czasu gdy chciałem jeszcze raz wgrać program , okazało się ze niema dostępu tak jak by bootloader nie działał ,Dostałem się jeszcze raz do procesora za pomocą isp programmer i okazało się ze,Look bits zmienił się z CF na FF , może to tego wina ? Ustawiłem wszystko jeszcze raz wgrałem bootloader i działało raz potem przestało i tak już 10 razy nie winem co zrobić , wygląda na to ze bootloder się kasuje , ale się za bardzo Nie znam na tym proszę o jakąś poradę Może zły programator ?,Albo coś uszkodzone ? Albo coś źle robię ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Luty 16, 2011 Udostępnij Luty 16, 2011 Najlepiej wgrać bootloader z samego IDE arduino - z tego co pamiętam, jest taka opcja. Co prawda może zaistnieć potrzeba dodania programatora do listy obsługiwanych, ale jest to dość proste (trzeba dopisać 2 linie w pliku programmers bodajże w którymś folderze z zarduino). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kuki83 Luty 16, 2011 Autor tematu Udostępnij Luty 16, 2011 znalazlem coś takiego w pliku programmer ... parallel.name=Parallel Programmer parallel.protocol=dapa parallel.force=true # parallel.delay=200 ... i zmienilem to na parallel.name=Parallel Programmer parallel.protocol=stk200 parallel.force=true parallel.delay=20 czy oto chodzi ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Luty 16, 2011 Udostępnij Luty 16, 2011 Tak, o to. Potem burn bootloader w arduino. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
michal87 Październik 27, 2011 Udostępnij Październik 27, 2011 pytanie do kuki83, w zwiazku z: program się skompilował i diody zaczęły migać program się wgrał i działa , wszystko super do czasu gdy chciałem jeszcze raz wgrać program , okazało się ze niema dostępu tak jak by bootloader nie działał udalo Ci sie to naprawic? u mnie dzieje sie to niestety to samo co u Ciebie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Październik 27, 2011 Udostępnij Październik 27, 2011 michal87, nie wiem jak w Arduino, ale takie coś świadczy o nadpisywaniu bootloadera przez wgrany program. Prawdopodobnie źle jest ustawiony adres "startowy" programu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
michal87 Październik 27, 2011 Udostępnij Październik 27, 2011 no dobrze, tez mi sie tak od poczatku wydawalo ale nie wiem jak to zabezpieczyc. probowalem usawic fusebity ale cos chyba nie wyszlo - troche sie tego boje bo juz zabilem 2 atmegi w 5 min 🙂 czy ktos moze w lopatologiczny sposob wyjasnic jak przywrocic to arduino na nogi? dzieki wielkie 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dondu Październik 28, 2011 Udostępnij Październik 28, 2011 no dobrze, tez mi sie tak od poczatku wydawalo ale nie wiem jak to zabezpieczyc. probowalem usawic fusebity ale cos chyba nie wyszlo - troche sie tego boje bo juz zabilem 2 atmegi w 5 min 🙂 czy ktos moze w lopatologiczny sposob wyjasnic jak przywrocic to arduino na nogi? dzieki wielkie 🙂 Zerknij tutaj: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/zablokowany-mikrokontroler-atmel.html Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
michal87 Październik 29, 2011 Udostępnij Październik 29, 2011 wlasciwie arduino nie jest zablokowane tylko bootloader sie usuwa po probie programowania. prawdopodobnie trzeba ustawic fusebity tylko jak juz wczesniej wspominalem jestem w tym zielony i usmiercilem 2 procesorki. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Październik 29, 2011 Udostępnij Październik 29, 2011 Z tego co pamiętam to jest jeden fuse bit odpowiadający za ten sektor "startowy", nie pamiętam który to bo zazwyczaj ustawiam w Bascomie a tam jest opisowo. Poszukaj po googlach. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
GAndaLF Listopad 4, 2011 Udostępnij Listopad 4, 2011 Jeżeli fusebity miałeś wcześniej ustawione na odpowiednią wielkość bootloadera i bootstart to już nic w nich nie zmieniasz. Musisz za to ustawić lockbity dla sekcji bootloadera na zakaz zapisu. Wtedy bootloader nie będzie mógł się sam nadpisywać a możesz to zmienić z powrotem przy pomocy programatora. Inną opcji jest pewnie wyłączenie erase flash (-e) w opcjach bootloadera ale nie używałem arduino więc nie znam szczegółów. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »