Skocz do zawartości

Atmega - problem z bootloaderem arduino ( znika )

kuki83

Pomocna odpowiedź

Od kilku dni męczę się z wgraniem bootloadera arduino do atmega328

Jestem w tej dziedzinie początkujący i utknąłem

W tym momencie sprawa wygląda następująco

Zrobiłem płytkę arduino wszystko z godnie z schematem przez port ISP mogę się dostać do procesora za pomocą tego programu ISP Programmer

http://dybkowski.net/content/pl/node/16

do podłączenia z atmega używam tego kabelka

kabel działa , wrzucałem już na tym oprogramowanie do procesorów ale tu mam problem

Wydaje mi się ze zrobiłem wszystko dobrze

Na tej stronie znalazłem jak ustawić fuse bits

http://www.arduino.cc/playground/Learning/Burn168

i ustawiłem

l FF

L FF

f DF

E F8

Następnie kliknąłem guzik program & lock

Potem wrzuciłem Bootloader „ATmegaBOOT_168_atmega328”

Następnie ustawiłem fuse bits

l CF

L CF

I niby jest ok. podłączyłem atmega za pomocą FTDI , uruchomiłem program arduino , wybrałem plik do wgrania do procesora i kliknąłem upload to I/O board , program się skompilował i diody zaczęły migać program się wgrał i działa , wszystko super do czasu gdy chciałem jeszcze raz wgrać program , okazało się ze niema dostępu tak jak by bootloader nie działał ,
Dostałem się jeszcze raz do procesora za pomocą isp programmer i okazało się ze,
Look bits zmienił się z CF na FF , może to tego wina ?

Ustawiłem wszystko jeszcze raz wgrałem bootloader i działało raz potem przestało i tak już 10 razy nie winem co zrobić , wygląda na to ze bootloder się kasuje , ale się za bardzo Nie znam na tym proszę o jakąś poradę

Może zły programator ?,
Albo coś uszkodzone ?

Albo coś źle robię ?

Najlepiej wgrać bootloader z samego IDE arduino - z tego co pamiętam, jest taka opcja. Co prawda może zaistnieć potrzeba dodania programatora do listy obsługiwanych, ale jest to dość proste (trzeba dopisać 2 linie w pliku programmers bodajże w którymś folderze z zarduino).

znalazlem coś takiego w pliku programmer

...

parallel.name=Parallel Programmer

parallel.protocol=dapa

parallel.force=true

# parallel.delay=200

...

i zmienilem to na

parallel.name=Parallel Programmer

parallel.protocol=stk200

parallel.force=true

parallel.delay=20

czy oto chodzi ?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

pytanie do kuki83, w zwiazku z:

program się skompilował i diody zaczęły migać program się wgrał i działa , wszystko super do czasu gdy chciałem jeszcze raz wgrać program , okazało się ze niema dostępu tak jak by bootloader nie działał
udalo Ci sie to naprawic? u mnie dzieje sie to niestety to samo co u Ciebie.

no dobrze, tez mi sie tak od poczatku wydawalo ale nie wiem jak to zabezpieczyc. probowalem usawic fusebity ale cos chyba nie wyszlo - troche sie tego boje bo juz zabilem 2 atmegi w 5 min 🙂 czy ktos moze w lopatologiczny sposob wyjasnic jak przywrocic to arduino na nogi? dzieki wielkie 🙂

no dobrze, tez mi sie tak od poczatku wydawalo ale nie wiem jak to zabezpieczyc. probowalem usawic fusebity ale cos chyba nie wyszlo - troche sie tego boje bo juz zabilem 2 atmegi w 5 min 🙂 czy ktos moze w lopatologiczny sposob wyjasnic jak przywrocic to arduino na nogi? dzieki wielkie 🙂

Zerknij tutaj: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/zablokowany-mikrokontroler-atmel.html

wlasciwie arduino nie jest zablokowane tylko bootloader sie usuwa po probie programowania. prawdopodobnie trzeba ustawic fusebity tylko jak juz wczesniej wspominalem jestem w tym zielony i usmiercilem 2 procesorki.

Jeżeli fusebity miałeś wcześniej ustawione na odpowiednią wielkość bootloadera i bootstart to już nic w nich nie zmieniasz. Musisz za to ustawić lockbity dla sekcji bootloadera na zakaz zapisu. Wtedy bootloader nie będzie mógł się sam nadpisywać a możesz to zmienić z powrotem przy pomocy programatora. Inną opcji jest pewnie wyłączenie erase flash (-e) w opcjach bootloadera ale nie używałem arduino więc nie znam szczegółów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.