Skocz do zawartości

Wodolub "Maniek"

Pomocna odpowiedź

Wstęp

Jest to mój pierwszy "robot" zbudowany z sekretów elektroniki. (Pomysł własny).Jest bardzo prosty w budowie, więc nie wymagał dużych umiejętności.Pomysł narodził się wczoraj wieczorem i został od razu zrealizowany.

Działanie

"Robot" działa w prosty sposób, gdy na płytkę sensora spadnie chociaż kropla wody, uruchamia się silnik do którego jest przymocowane śmigło. Śmigło porusza go tylko do przodu lub do tyłu.

Chętnie odpowiem na każde pytanie 😅.W czwartek lub piątek wstawie film ilustrujący działanie "robota"

P1020044.thumb.JPG.a22baf288fca53eae1448c6f1fbe8ce9.JPG

Temat przeniosłem do działu Konstrukcje początkujących. Twój wkład pracy w tego "robota" był znikomy. Ale ciekawi mnie jedno, piszesz, że gdy spadnie woda na "sensory" robot jedzie albo do przodu albo do tyłu. Od czego zależy w którą stronę pojedzie to coś, co to są za sensory, i jeśli są 2 to co się stanie jak woda spadnie na obydwa?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Sabre to zależy od ustawienia bieguna. A jeśli woda spadnie na oba sensory to musiały by być dwa silniczki

Czyli rozumiem, że zależy to od tego jak są podłączone kable od zasilania do silnika. Bo nie pojedzie albo w przód albo w tył zależnie od tego jak chlapnie woda.

Dlaczego mam dziwne przeczucie, że te sensory to po prostu gołe blaszki, które korodują i woda na nich tworzy dość dobrze przewodzącą sól.

Nim temat poleci do kosza jako żart, poproszę o zdjęcie tych "sensorów" bo ono wiele wyjaśni.

Jest to kawałek laminatu na którym wytrawiony jest taki wzór. Jak kapnie wda to zwiera ścieżki załączając silniczek.

Ten czujnik t o jest jak swich. Można palcem dotykając go załączyć.

pawcio0928, ale bez żadnego wzmacniacza w postaci tranzystora to taki czujnik nie przepuszcza prawie wcale prądu. Rezystancja nawet spoconego palca, czy wody z kranu jest znaczna. O ile na powierzchni tej miedzi nie wytworzyła się sól w postaci niebieskiego nalotu (jest to związek trujący), to bez tranzystora, który wzmocni ten znikomy prąd to nie ma szans zasilić silnika.

Jak widać robot maniek nie ma żadnego tranzystora. W tym zestawie niema żadnych tranzystorów, zastanawia mnie też podłączenie tych wszystkich elementów zdaje mi się że ten układ jak się załączy przełącznik zwiera baterie. To jest moja osobista uwaga.

Opór mojej kranówy wynosi 2-10M ohm w zależności od wielkości kropli i o dziwo od tego jak długo trzymam sondy.

A co w tym dziwnego, im dłużej trzymasz tym więcej soli się tworzy przy przepływającym przez sondy znikomym prądzie, robi się najzwyczajniej w świecie elektroliza.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.