Skocz do zawartości

Ładowanie nowego Li-pola

Pomocna odpowiedź

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jak li pol jest nowy to nic innego z nim nie rób tylko od razu do ładowania bo jak na początku rozładujesz to już później nie da rady się go naładować i będziesz musiał kombinować jakiś nowy pakiecik.

Przy pierwszym użyciu tak powinno być. Li pole są bardzo delikatne i jak zejdziesz poniżej pewnego napięci na cele to potem nie zbalansujesz z czasem może cela paść albo zacząć puchnąć na każdej będzie inne napięcie i będą problemy.

Gall Anonim, nie ma znaczenia, czy się od razu użyje lipola czy najpierw naładuje do pełna. W obu przypadkach trzeba pilnować aby nei uszkodzić.

• 1 miesiąc później...

To i może ja się wypowiem. Z tego co wiem nie można zejść poniżej 3V na celę. Ja doprowadziłem kilka razy moje li pole do sytuacji 1,5V na celę i działają bez problemu mimo że nie są pierwszej świeżości. Zrobiłem tak, ale nie polecam zgodnie z zaleceniami producentów.

Li pole są bardzo delikatne
Nie mogę się z tobą zgodzić. To jedyne baterie dostępne w seryjnej sprzedaży, które można katować na wiele sposobów. Wymagają ostrożności ze względu na to, iż lubią wybuchać z powodu uszkodzenia czy ładowania zbyt wysokim prądem. Pomijając fakt, że ich prąd ładowania i tak jest wysoki w porównaniu do innych rodzajów baterii. Jeżeli zrobiłeś sam płytkę to ścieżki masy (zazwyczaj) w razie zwarcia zadziałają jak bezpiecznik. Kolejna sprawa to ładowanie na starcie. To nie bateria do telefonu komórkowego,a pakiet modelarski. Możesz naładować, możesz podłączyć, to nie wpłynie na żywotność twojej baterii(<-mam wrażenie, że tak naprawdę o to chodziło ci w pytaniu). Sprawdź miernikiem jakie jest napięcie na twojej baterii i podejmij stosowną decyzję.
  • 2 miesiące później...

Przeładowanie przeładowaniem, ja dzisiaj za to narobiłem bigosu w drugą stronę. Chciałem sformatować nowego Li-Pola, więc podłączyłem sobie żarówkę i poszedłem oglądać tv. Jak sobie przypomniałem o baterii to było już poniżej 2V na celle i trochę spuchła (nie wiele ale jednak) :/ Teraz po ostygnięciu zmierzyłem i było 2,45 V na celle. Wyczytałem że ludzie ,,odratowują" li-pole ładując je ładowarkami do NiMh małym prądem do osiągnięcia >3V na celle i działa dalej. Jutro mam zamiar też spróbować tylko nie wiem czy takie ładowanie ładowarką do NiMh nie spowoduje pożarów tudzież innych niepożądanych skutków?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...