Skocz do zawartości

W czym projektować konstrukcje mechaniczne?

Pomocna odpowiedź

Jeśli chodzi o szkice: zwykła kartka papieru (gładki lub w kratkę) + pióro/długopis/ołówek i wstępną wizję można rozrysować. Do szczegółów jest potrzebny jakiś CAD

Blender nie nadaje się nawet do porównania z programami typu AutoCAD/Inventor/Solid Edge/Solid Works/CATIA/ProEngineer. Najprawdopodobniej nigdy nie miałeś styczności z w/w programami skoro uważasz, że Blender jest bardzo dobry. Jest dobry do grafiki 3D, ale nie do projektowania konstrukcji mechanicznych - z wymiarowanych konstrukcji.

• 4 tygodnie później...

Jak by ktoś potrzebował darmowego programu 2D to polecam Draftsight.

Dosłownie idealny klon AutoCada a śmiga zarówno na windzie jak i na linuksie 😉

To z czego ja korzystałem:

Pro/DESKTOP 8 (tani - starsze wersje chyba są darmowe)

Alibre Design (Darmowe do pewnego stopnia)

Autodesk Inventor 2010 (Mam wersje dla studentów)

A osoby które tu wrzucają programy do grafiki 3d, nie rozumieją koncepcji 😋 programy do grafiki służą do tworzenia obrazów statycznych, ewentualnie animacji. Siedziałem kiedyś w programach graficznych i powiem jedno - 3ds max, fajna sprawa, ale to służy do grafiki, nie wyliczysz tam masy obiektu, nie zrobisz w prosty sposób constraintów itp itd. A osoby które używają do tego celu blendera naprawdę muszą się nudzić. Nigdy nie widziałem tak nieprzyjaznego programu, zero myszki, same skróty. Niby darmowy, niby zabiera mało miejsca, ale taka długa i męcząca praca z nim jest przez pierwsze pół roku, dopóki nie przyzwyczaimy do tej męki

Dopiero Inventor mi się spodobał bo jest intuicyjny.

Osobiście pracuję na SolidWorks'ie. Z Autocad'a zszedłem jakiś czas temu. Zastąpił go moduł w Solidzie nazywający się DWGeditor. Po co mieć 2 programy zainstalowane jak wystarczy jeden 🙂. Solid świetnym programem, intuicyjnym, ale posiada gorszą optymalizację symulacji od Inventora oraz cholernie ciężko jest zrobić połączenie koła łańcuchowego z łańcuchem i nadać łańcuchowi ruch zależny od obrotu koła (by ten łańcuch faktycznie się przesuwał). Siłowałem się z tym kilka dni i udawało mi się to zrobić ( chyba znalazłem sposób), ale mój komp odmówił posłuszeństwa i mimo i tak wcześniejszego wyciskania z niego soków przy próbie rozwiązania tego problemu zwykle w świecie się zawieszał 😃.

z cam'ów używam MasterCAM'a X3.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...