Skocz do zawartości

W czym projektować konstrukcje mechaniczne?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, Przymierzam się do pewnego projektu i mam pytanie w czym projektować układy mechaniczne, natknąłem się na Autocad Inventor, ale czy są jakieś odpowiedniki? (na linuxa mile widziane). Konkretnie chodzi mi o projektowanie typu stworzenie czegoś w 3d a następnie możliwość rozłożenia na części - wydrukowania, tak aby każdą część można było wydrukować (konstrukcja ma być na laminacie)

Najpierw napisz na jaką dystrybucję linux'a potrzebujesz 😉 ja mam Ubuntu i też się kilka tygodni temu natknełem z tym problemem 😉 [jeśli będziesz wiedział to napisz mi na pw 😉]

Pozdrawiam ! 😉

Ps. radzę Ci sprawdzić na jakimś forum linuksowym bo tutaj naprawde mało uzytkowników ma linuksa xD [ i nie zapomnij o PW 😉 ]

ja sam używalem blendera, nie jest przeznaczony to modelowania precyzyjnego [brak dokładnego wymiarowania] ale odrobinę kombinując można uzyskać zamierzony efekt.

render z blendera:

gotowy produkt:

Jest darmowy i bez problemu uruchomisz go na każdym distro linuxa.

• Pomogłeś! 1

Ja właśnie posługiwałem się Inventorem którego użyłem przy pracy dyplomowej. Efekt zamieszczony jest na forum. Jeśli chciałbś uzyskac więcej informacji na temat Inventora napisz na PW.

Pozdrawiam!!

• 5 miesiące później...

Blender to bardzo dobry program. Ale bardziej do zaprojektowania ogólnej idei projektu. Do projektowania części można użyć eagla tylko trzeba ustawić raster na 1 mm.

pawel - stanowczo nie zgadzam się z twoją opinią. Arek, a może raczyłyś ruszyć dupe i poczytać troche turotiali blendera?! W blenderze moge zrobić praktycznie wszystko. Wystarczy ściągnąć 30 turotiali, kupić 5 książek i do dzieła. Najważniejszą rolę, jednak gra czas. Blender dla wiadomości ogółu wykorzystuje nie tylko mysz, jak popularne programy graficzne, ale również (w bardzo duzym stopniu) skróty klawiaturowe.

5 książek po ok 30 zł to 150 zł moze ty masz tyle kasy i masz prace ja nie

[ 👹👹👹👹

A przeczytałeś turotiale?! Książkę można kupić równie dobrze używaną albo w sklepie torrent 😉

• 3 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...