Skocz do zawartości

W czym projektować konstrukcje mechaniczne?

Pomocna odpowiedź

To jest do blendera v.2.3 , a ja mam v.2.48a

No i ? I tak przeczytaj, Nowsza wersja to zazwyczaj tylko kilka nowych funkcji i usprawnień z których początkujący i tak nie skorzysta... a jak tak bardzo przeszkadza Ci numerek to ściągnij wersje v.2.3 .... Po prostu szukasz problemów i tyle.

Zmieniam odpowiedź.... Czym projektować ? GŁOWĄ 🙄

A wizualizacje można zrobić dowolnym programem, nawet paintem, z naciskiem na ołówek i kredki w tym przypadku...

A co sądzicie o 3d Max ? Jak wypada w porównaniu z blenderem ? 🙂

Właśnie instaluje 3d maxa więc jeszcze nie wiem jak się w nim pracuje.. ale z relacji kolegi grafika dowiedziałem się że: Posiada bardziej intuicyjny i standardowy interfejs co znacznie ułatwia pracę ludziom obeznanym w programach microshitowskich,photoshopach itd... Ogólnie "szybciej łapiesz" ... ale 3D max w przeciwieństwie do blendera jest pełnopłatnym programem.. i to drogim.

• 1 miesiąc później...
Witam, Przymierzam się do pewnego projektu i mam pytanie w czym projektować układy mechaniczne, natknąłem się na Autocad Inventor, ale czy są jakieś odpowiedniki? (na linuxa mile widziane). Konkretnie chodzi mi o projektowanie typu stworzenie czegoś w 3d a następnie możliwość rozłożenia na części - wydrukowania, tak aby każdą część można było wydrukować (konstrukcja ma być na laminacie)

Do projektowania 3D części mechanicznych polecam Alibre Express (darmowy i legalny) z tym, że tworzyć w tej wersji można tylko obiekty typu bryła i złożenia do 5-u unikalnych części. Rysunki 2D z bryły chyba bez ograniczeń. Do płaskiego rysowania z kolei Solid Edge 2D Drafting - też darmowy i legalny - wymagana jedynie rejestracja (na kod rejestracji można czasem dłuuugo poczekać). Nie wiem, czy te programy mają wersję na Linuxa. Co do Inventora - oryginał jest horrendalnie drogi. Ja używam do projektowania Alibre Design w wersji Professional i mając do czynienia z Inventorem stwierdzam, że niszowy Alibre jest przyjaźniejszy w obsłudze a zakres możliwości ma podobny.

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...

Autodesk Inventor - kombajn stworzony do tego celu. Łatwe "budowanie" zwymiarowanych obiektów w 3D, szybkie tworzenie dokumentacji, do tego symulacja, wykrywanie kolizji itd itp

Ja używam 3ds maxa (w wersji 5, ale tylko z przyzwyczajenia), można tworzyć w nim naprawdę niezłe dzieła. Dla przykładu zamieszczę projekt mojego line followera nad którym aktualnie pracuję:

Nie znam Inventora, ale domyślam się, że jest podobny do 3ds maxa, w końcu też jest od Autodeska 🙂

A ja się cieszę, że moje rady nie idą na marne 😅. Czekam aż twój robocik ujrzy światło dzienne, a wtedy mała niespodzianka ode mnie się szykuje, ale to tajemnica 😅.

• Lubię! 1

A dał by ktoś link do tego programu...

albo nauczył mnie się obsługiwać blender

Komentarz dodany przez: Sabre

A po jakiemu to jest napisane? "mnie się obsługiwać blender" Chciałeś napisać: ...mnie się szukać nie chce?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...