Skocz do zawartości

Zapis danych z AVR na PC przez rs232

Pomocna odpowiedź

Musisz napisać sobie aplikację, która będzie to robiła. W .net/C# są gotowe klasy do obsługi portu szeregowego, których użycie jest banalne. Do pliku możesz zapisywać przy użyciu funkcji np. fprintf(). Jest też kilka innych funkcji, których nazw chwilowo zapomniałem 😉

Najszybciej to jakikolwiek terminal plus włączenie zapisu loga. Ja tak robiłem w Bascomie (ma terminal wbudowany) i bez problemu zapisywałem dane do pliku txt.

Tzn pod atmege32 mam podłączony termometr ds18b20 i chciałbym zapisać dane do pliku txt zbierane przez ten termometr. A nie można po prostu otworzyć pliku do zapisu poprzez atmege i przekierować do niego standardowe wyjście.??

Znalazłem coś takiego(niby zastępuje zwykła funkcji fopen):

FILE* fdevopen (int(*)(char, FILE *) put, int(*)(FILE *) get);

, ale nie bardzo wiem za bardzo jak jej uzyc;/

Większość terminali pozwala zapisywać loga. Wystarczy, że dane przesyłane z atmega8 po rs232 dobrze sformatujesz (tzn zapiszesz jako znaki typu "Czas=xxxsec Temp=xxC" + znak końca linii i jak będziesz taki coś przesyłał do terminala (ja lubię realterm), a w terminalu będziesz zapisywał te dane z portu com do pliku to masz wszystko załatwione.

Jak umiesz programować pod Windowsa czy Linuxa to samo otwarcie portu COM i czytanie z niego to też banał.

w hyperterminalu (tym w windowsie) można:

- zaznaczyć wszystko i skopiować np. do pliku txt

- włączyć zapisywanie odebranych informacji w pliku .txt (polecam potem otwierać w Notepad++, bo zwykły notatnik czasami miewa dziwne odchyły)

W obu przypadkach polecam wysyłać odpowiednio sformatowany tekst, np. zgodny z zapisem .csv i potem otwierać w arkuszu kalkulacyjnym.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...