Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Mam problem. Otóż: chciałem rozpocząć budowę pierwszego minisumo i nie wiem jakiego zestawu elementów z jakiego sklepu użyć. Budżet na napęd i czujnik - 100zł

Chciałbym, abyście pomogli mi wybrać. Moje propozycje:

1) Sklep Trobot:

Czujnik: Sharp GP2D12

Napęd: Silnik PM-02-DS 6V/180RPM lub: Serwo TR3006

2) Sklep: Botland

Czujnik: SHARP GP2Y0A21YK0F

Napęd:

a) PRZEKŁADNIA PODWÓJNA TAMIYA 70168 - ZESTAW

b) SILNIK PLASTIKOWY - KĄTOWY - 120:1

c) PRZEKŁADNIA PODWÓJNA TAMIYA 70097 - ZESTAW

Jeżeli istniałaby możliwość to prosiłbym także o wasze własne opinie i propozycje.

100zł (z przesyłką) to trochę mało na napęd (2 silniki z/bez przekładni) + czujniki. Daj znać, do czego ci ten robot ma posłużyć? Ile chcesz mieć tych czujników? Jakieś wyobrażenie/wymagania co do tworzonej konstrukcji. Przy większej ilości szczegółów może udałoby się lepiej jakoś rozdysponować środki ewentualnie ograniczyć koszta innych podzespołów (aku z odzysku etc.)

To tak. Akumulatory mam - 2 Li-Ion (jeden z zepsutego GameBoy-a, 2 z telefonu Samsung), będą one połączone w szereg, dając 7,2V na wyjściu. Czujnik - sonar lub Sharp + 3x TSOP. Robot jest budowany ogólnie z zamiarem nauki o minisumo, ale także nie omieszkam pojawić się na zawodach 😉.

Moje wymagania to względem tematu:

- Napęd, który wytrzyma i będzie szybszy od serw

- Czujnik, który wykryje każdego przeciwnika (każdych rozmiarów - jeżeli Sharp to z będzie obracany serwem HXT-900, które mam na stanie)

Mam też zamiar prosić o sponsoring, ale na to są marne szanse 😉

Hmm, łączenie dwóch różnych ogniw nawet szeregowo to średni pomysł: będą się nierówno rozładowywać i może okazać się, że np. jedno już ledwo zipie, a drugie jest rozładowane dopiero w połowie.

Sharp na serwie - jeszcze gorzej 😋 W minisumo nie ma zwyczajnie czasu na takie rozglądanie się, zwłaszcza, że sam pomiar odległości takim Sharpem też trwa całkiem sporo, podobnie zresztą sonarem.

Hmm, w takim razie się doda pomiar napięcia przez Atmegę każdego z ogniw i wyświetlaniu stanu rozładowania na diodach (dwóch - po jednej na aku) lub zasilanie akumulatorkami AA. Hmmm, patrząc na te problemy może lepiej pozostać przy LF 😋 Ale proszę o dalsze odpowiedzi - nauki nigdy za wiele 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...