Skocz do zawartości

[Robot] Kilka pytań

Pomocna odpowiedź

Ciężko określić - powiedzmy 1h?

Chciałbym, żeby pozostawiony w dowolnym pomieszczeniu objechał wszystkie krawędzie przesyłając informacje z czujnika, co na pewno mu nie zajmie więcej niż 15 minut (choć to chyba i tak bardzo wygórowany czas).

Jestem otwarty na wszelkie rady. Sabre, co polecasz?

Chciałbym uniknąć sytuacji, w której po jednorazowym przejeździe muszę czekać n godzin na naładowanie akumulatora. Byłoby idealnie, jakby starczał na co najmniej kilka przejazdów. Może kilka(2?) akumulatorów?

Akumulator dobrałem na podstawie:

Silnik: 600mA -> 2 * 0.6 = 1,2A

Sharp: 30mA -> 0.03A

Buffor: 500mA -> 0,5A (elektronika, enkodery, rozbudowa projektu o dodatkowy silnik)

Suma: 1,73A będzie pobierać, stąd żeby robot pracował przez 1h potrzebuję 1730 mAh. Dlatego wybrałem 1800 mAh. Dobrze kombinuję? Może buffor za duży przyjąłem?

Elektronika nie pobierze więcej jak 100mA, pozatym z doświadczenia wiem, że w takich przypadkach obróbka zebranych danych zajmie ci znacznie więcej czasu niż robotowi objechanie pomieszczenia. Więc tak naprawdę do testów nie będzie potrzeba większej pojemności niż 1000mAh bo i tak przypadków gdy robot będzie działał non stop przez godzinę raczej nie będzie. Musisz realniej podchodzić do zagadnienia.

W sumie to lepiej użyć 2 mniejszych pakietów i ładować/używać ich na zmianę. Silniczki będą obciążone mniejszą masą, będą pobierały mniejszy prąd, no i zawsze 2 akus będzie pod ręką. Prawdę mówiąc to nawet 2x 500mAh by ci wystarczył, maksymalnie 800mAh.

Myślę że 2S Ci starczy. Ale to zależy jaki stabilizator i/lub przetwornicę zastosujesz...

Poza tym popatrz na jakie napięcie zasilania są poszczególne elementy zasilania.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...