Skocz do zawartości

UCY7400 - czterokrotna dwuwejściowa bramka nand

Pomocna odpowiedź

2 przełączniki nie mają sensu. Po raz kolejny Cię informuję. Jesli wejście nie jest podpięte, to jest traktowane jako 1 logiczna.

Naciskasz i dioda gaśnie.

do 1 wejścia wchodzi + do drugiego - na pierwszym jest 1 na drugim jak nacisne przycisk jest 1 wszystko działa.😃

Problem.. zamienie kolejnośc nei działa .. pierwsze wyjśćie - drugie + (z przyciskiem) cały czas nie świeci. czemu? na prawde nie rozumiem i prosze o cierpliwość

A diodę dobrze masz spolaryzowaną?

Pilnuj co piszesz, raz piszesz wejście raz wyjście.

Napisz proszę jasno chcesz przyciskiem gasić czy zapalać diodę? Bo już zgubiłem wątek.

Więc tak od początku

Chce zobaczyć jak w praktyce działa bramka NAND na układzie UCY7400.

Wiem ze jak na pierwszym i drugim wejściu wpłynie napięcię wyższe od 3V, czyli stan logiczny 1 to dioda podłączona minusem do wyjścia i plusem do Vcc powinan zgasnać. kiedy jakieś wyjście albo żadne będzie miało stan 1.. czyli wpłynie do wejścia napięcie wyższe od V to dioda będzie zapalona.

Nie działa mi kiedy robie jak według schematu pokazanego na początku.

Do wejść wchodzi napięcie dodatnie i dioda nadal się świeci

Na pierwszym rysunku ze schematu wynika, że:

niezależnie od tego czy naciśniesz przycisk dioda będzie świecić, sam wcześniej przedstawiłeś tabelę prawny bramki NAND, ale miałeś w niej błąd, na który zwróciłem uwagę, przeczytałeś mojego posta? Przeczytaj moje posty i sprawa się wyjaśni.

wej1/wej2/wyj

1 / 1 / 0

nie rozumiem

Kurde nie rozumiem..

jak wejścia są do niczego nie podłączone(mają stany 1) to dlaczego dioda świeci jak na wyjściu jest stan 0 ?

Więc tak:D

Masa -> - DIODA + -> WYJŚCIE

I Dioda nie świeci.. jeżeli podłącze obojętnie jakie wejśćie do masy to dioda świeci:)

No coś już jest.. tylko dlaczego didoa świeci na obojętnie które podłączone wejśćie a nie na obydwa skoro to jest BRAMKA NAND

CZYLI WLASNIE JAK OBYDWA PODŁACZONE TO GAŚNIE A JAK INACZEJ TO ŚWIECI

Spróbuj tak:

Rezystory między guzikami a masą daj kilka kilo omów. Przy diodach ok. 220-330 Omów przy guziku daj ok 200 omów. Wartości mowie orientacyjne. Nie znam układu.

TO co zrobić zeby układ działał tak jak powinien czyli tylko 2 podłączone wejśćia aby dioda zgasła?

Podłącz dwa wejścia do masy. Wtedy na wyjściu otrzymasz stan wysoki.

Dioda ma być podłączona tak: VCC -> LED -> wyjście NAND.

Bardzo dziękuje za ten schemat:)

Wcześniej wejścia podłączałem albo do samego minusa albo do pusa.. a tutaj ten przycisk jest tak jakby obciążony do wejść wchodzi minus ale jak wejdzie jeszcze plus i oczywisćie do obu to dopeiro dioda gaśnie:) I dioda musi być podłączona do masy 🙂 wszystkodziała tak jak miało 🙂 Mam nadzieje że to dobrze zrozumialem 🙂

Wcześniej narysowałem Ci schemat na szybko w paincie. 1*0=0 ale negacja czyli na wyjściu 1- dioda gaśnie

Równie dobrze możesz obydwa wejścia do masy poprowadzić 0*0=0 ale negacja czyli 1-dioda również gaśnie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...