Skocz do zawartości

[MicroMouse] Budowa pierwszego MicroMouse - Ślimak

Pomocna odpowiedź

bardzo trudno takie fototranzystory kupić max 10 stopni szerokości wiązki

Nie tak trudno 😉 W ofercie lispol.com są od dość dawna fototranzystory LITE-ON (LTR4206E) dokładnie o kącie 10 stopni. Sam właśnie takich używam.

piotreks-89, ale właśnie o to chodzi, dzięki temu ma się mniejszy wpływ od światła widzialnego. IR przelatuje przez tą "czarność" jakby jej nie było 😃.

Sabre, ale przecież na robota będzie oddziaływało światło zewnętrzne. Każde dodatkowe źródło światła będzie go zakłócało. Tak przynajmniej mi się wydaje. Jeśli jestem w błędzie to proszę cię wytłumacz mi jak to jest. Wkrótce robię zamówienie, więc muszę wiedzieć jakie zamówić 😉 Wstępnie myślałem nad takimi o widmie 940nm, czyli na pasmo IR.

http://rocky.digikey.com/WebLib/Lite-on/Web%20Data/LTR-4206E.pdf

piotreks-89, Na początku noty - 4 kropka - jest napisane, że posiada specjalną ciemną obudowę, która "ucina" światło widzialne odpowiednio dla wykrywania IR. Sugerowałoby to że jest to fototranzystor IR. 😉 Z kolei na 3 stronie masz informację, że działa on na 940nm (chyba o to tam chodzi).

• Lubię! 1

sailo, mniejszy kąt padania światła, ponieważ:

- więcej tego światła się odbije od przeszkody, którą robot chce widzieć i

- będzie mniej światła z oświetlanych tą diodą przedmiotów z "zewnątrz".

ProeXtreme, no tak, też tak myślę. Chciałem odnieść się do wypowiedzi Sabre:

Nie do końca się zgodzę, lepsza opcja jest gdy dioda ma dość szeroki kąt świecenia (nawet do 60 stopni), ale za to fototranzystor musi mieć bardzo wąski kąt (bardzo trudno takie fototranzystory kupić max 10 stopni szerokości wiązki).

sailo, to co wymieniłeś to w większości jako odbiorniki są te scalaczki, a fototranzystory poza chyba 1 też są na wąski kąt +-10 stopni 🙂. Wszystko zależy od tego co chcesz, ja czytałem sporo po różnych forach i każdy pisał to samo, że lepiej jest gdy fototranzystor ma wąski kąt świecenia, a w przypadku diod IR nie ma to aż tak wielkiego znaczenia, chodzi jedynie o to aby plama światła była spójna, bez obszarów o innej jasności (co często się zdarza).

Wracając do worklog'a.

W ostatnich dniach wymieniłem silniki na 50:1 w celu otrzymania większej rozdzielczości enkoderów.

Opanowałem też w jakimś tam stopniu LCD i RS232, bo bez tego debugowanie było dość uciążliwe. Zacząłem wprowadzać regulator PD - aktualnie samo P, jednak mam pewnie problemy, które teraz będę starał się usunąć.

• 1 miesiąc później...

Treker to nie lepiej było z nim jechać na RA? Może byś nie wygrał, ale podejrzewam, że przy lekkich poprawkach mógłbyś znaleźć się na podium. Biorąc pod uwagę ilość MM w Polsce to tym bardziej 😋

piotreks-89, nie mam czasu. Projektuje sobie powoli drugą wersję, a teraz chce dokończyć FTL'a.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...