Skocz do zawartości

Proszę o sprawdzenie PCB,SCHEMATU

Pomocna odpowiedź

Spróbuj skasować całkowicie połączenia VCC i VCC2 na schemacie i narysuj je jeszcze raz tak samo i napisz czy pomogło

Pomogło, jak się siedzi przy jednej rzeczy prawie cały dzień to pod koniec już się wszystko

Ścieżki zostaw jak są ale na PCB obróć L293 o 180° i wszystko będzie się zgadzać.

Nie prowadź ścieżki z prawego górnego rogu 293 do gniazda tylko do stabilizatora.

Gdy obrócić ISP o 180° wtedy jej (+) wypadnie niedaleko odpowiedniej ścieżki. 3 idące do niego obecnie "czerwone" ścieżki można dać po stronie niebieskiej a 4-ta idąca obecnie pod Megą można puścić poza nią. Do pin16 przeciągnąć czerwoną a na uwolnionej pod Megą warstwie puścić ścieżkę z pin18 do dławika na którego jest miejsce w okolicach C10. Druk się uprości, nie potrzebna będzie b.długa ścieżka (+) do ISP która teraz robi jakby koło.

• Lubię! 1

Grubość linii zmniejszona, zmieniłem kondensatory od zasilania mostka na 22µF, obróciłem złącze ISP (większych nie mam, chyba że może być 100µF ?).

Stosuję takie reguły:

1) zgrubny schemat

2) druk z założeniem: na zewnątrz masa / plusy Uz w środku i odpowiednio układam kości.

3) ścieżki z uwzględnieniem że porty można zamieniać tak by były najkrótsze i się nie krzyżowały. C na samym końcu w wolnych miejscach a nie odwrotnie: że umieszczam "sztywno" C które później muszę omijać ścieżkami.

4) w schemacie koryguję "pinologię" wg tego co podpowiada PCB

Tu aż się prosi by ścieżkę z pin1 Mega do ISP puścić pod Megą jedną czerwoną kreską, zbędne robią się dwa potworki. Z pin9 293 ( wciąż jej nie odwróciłeś ) czerwoną do 16 w Mega, zbędny staje się jeden potworek i uwalnia się miejsce pod Megą na ścieżkę do L1 posadzoną w okolicach C10.

• Lubię! 1

Nie, zapamiętaj: L293 jest kością symetryczną z tym, że skrajne / rogowe piny 8 i 16 mogą ( powinny ) mieć różne Uz. Pin8 to zasilanie silników a 16 logiki, pozostałe nie mają znaczenia, to kwestia zmian numeracji na schemacie. Poprzedni druk był OK ale te U szły odwrotnie. Wróć do niego, obróć TYLKO obrys 293 byś się nie pomylił i tak nie wlutował.

A jakie jeszcze poprawki bym wprowadził, pisałem już 2razy. Ale na poprzednim PCB.

• Lubię! 1

ps19 staraj się prowadzić ścieżki pod kątami mniejszymi niż 90* 😉 Najlepiej 45*. U ciebie niektóre pływają - są zaokrąglone 🤣 Nie wygląda za ładnie ta ścieżka łącząca C9 i C4. Poza tym to masz zwarcie + z - kondensatora C4 (ta ścieżka na warstwie TOP) 😉

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...