Skocz do zawartości

manipulator / robo-ramię - czyli co wybrać: Pololu czy NE041?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Jest to mój pierwszy post na tym forum, tak więc - witam wszystkich! 🙂

Zwracam się do Was z pytaniem: jaki serwokontroler będzie najlepszy do zbudowania i kontroli robo-ramienia? Czytam, czytam i przewlekają się:

1. Pololu Micro Maestro (6) - cena ok 60/70zł

2. SK-18 - cena?

3. NE041 - cena ok 50/60zł

Co powiecie na ich temat? Oraz jak z ceną nr 2?

Ogólnie o projekcie.

Sterowany z komputera, ale z możliwością wcześniej zaprogramowanej pracy bez niego, regulacja szybkości pracy serw, łącznie 6 serw (raczej micro, ze względu na koszty):

-obrót całego ramienia

-pochył ramienia

-zgięcie 1 ramienia "łokieć"

-zgięcie 2 ramienia "nadgarstek"

-obrót "nadgarstka"

-zacisk (chwyt)

Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam 🙂

Dzwigac ma lekkie przedmioty typu pileczki, pudelka czy dlugopisy, max kieliszek z woda 😉 Waga calkowita odpowiednia na tyle, aby utrzymac stabilnie cala konstrukcje 😉 Konstrukcja ramion z plexi, ew. sklejki. Ale jakie to ma znaczenie przy wyborze kontrolera? 😋

Ale jakie to ma znaczenie przy wyborze kontrolera?

Spytałem tak z ciekawości.

A co do serwokontrolera to ja osobiście wybrałbym Pololu Micro Maestro (6), mam jakąś pewność do Pololu.

• Lubię! 1

Mamy taki w szkole. Bardzo intuicyjny program do sterowania na komputer, możliwość wgrywania sekwencji i z tego co wiem można z nim komunikować się dodatkowo przez rs232, a poszczególne wyjścia dla serw mogą być używane jako wejścia cyfrowe (albo i analogowe ale nie jestem tego pewien).

• Lubię! 1

Okej 🙂 A jak to wygląda z zasilaniem - jeśli jest podłączony USB, to czy potrzeba go jeszcze osobno zasilać? I jak możliwością przypisania klawiszy klawiatury do funkcji robota / podłączoniem pad'a?

Okej 🙂 A jak to wygląda z zasilaniem - jeśli jest podłączony USB, to czy potrzeba go jeszcze osobno zasilać? I jak możliwością przypisania klawiszy klawiatury do funkcji robota / podłączoniem pad'a?

Serwa trzeba zasilać z osobnego gniazda goldpin. Co do reszty to nie mam pojęcia.

piotreq526, TG9e niezbyt, poszukaj choćby zwykłych TG, Luko kiedyś pisał że są lepsze (e to wersja ekonomiczna). Chociaż do manipulatora użyłbym minimum czegoś pokroju MG90.

Z mojego doświadczenia mogę polecić Pololu Micro Maestro -6 wystarczy, ale lepiej zrobić zapas na jakieś podwójne serwa (np. w 2 stopniu) lub czujniki (przyszłościowo). Najczęściej korzystam z SSC-32 firmy Lynxmotion - ale to do większych zabawek.

Odnośnie serw - udźwig udźwigiem - 50 "wody" + kieliszek to ok. 100 g i teraz wszystko zależy od zasięgu ramienia. Nie polecam bardzo tanich serw, ponieważ brak łożyskowania w poszczególnych stopniach spowoduje bardzo szybkie uszkodzenie serw.

Potrzebujesz pomocy - pisz, trochę już tego budowałem;)

• Lubię! 1

Wybór padł ostatecznie na Micro Maestro i 5x SG-91R od Tower Pro - oba produkty dziś do mnie dotarły. Tylko 5 w/w serw, ponieważ znalazłem HS-55 w szafie, przynajmniej się nie zmarnuje 🙂 Tak więc od soboty zacznę coś kombinować 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...