Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Spodziewacie się pewnie kolejnego workloga na temat budowy świetnego robota,

który może się stać jednym z lepszych w Polsce, ale ja (chyba jako pierwszy 😎 ) będę opisywał postępy przy budowie mojej pierwszej konstrukcji z uC.

W tym temacie pewnie będe także pytał o wiele rzeczy 🙂. Więc po kolei:

➡️ Mechanika:

Robot będzie napędzany dwoma silnika Pololu HP 30:1, połączonymi z kołami Pololu 32x7mm.

Podpórke z przodu będzie stanowić plastikowy Ball Caster Pololu 3/8".

Cała konstrukcja, po ukończeniu ma przypominać wyglądem robota "Feniks2" Trekera.

➡️ Elektronika:

Robot będzie składał się z dwóch płytek. Na jednej będzie 5 czujników lini CNY70,
a na drugiej Atmega8, mostek H L298N, stabilizator 5V 7805 oraz oczywiście złącze programatora.

Obie płytki będę własnoręcznie trawił, ponieważ wolę się nauczyć kolejnej nowej rzeczy,
niż upychać tą całą elektronikę na płytce uniwersalnej.

A teraz, to co zostało już stworzone:

➡️ schemat płytki z czujnikami:

➡️ projekt płytki z czujnikami:

➡️ schemat płyty głównej:

➡️ projekt płyty głównej:

narazie brak...

Jak znam siebie robot zbyt prędko nie powstanie, ale będę się starał przynajmniej raz w tygodniu dodac wpis o postępach nad jego budową.

Narazie szczególne podziękowania dla osób, które można co dzień spotać na naszym czacie, dzięki nim pewnie nie powstałyby jeszcze nawet schematy 😃.

Przyjmuję wszelką krytyke, propozycje i oczywiście pochwały 😃

• Lubię! 2

Dobra, po miłym przyjęcie mam pierwsze pytanie.

Jakie polecilibyście mi akumulatorki do tego LF'a?

Silniki będę zasilanie bezpośrednio z akumularka, więc aby napięcie nie przekraczało 9V.

Ja mogę polecić pakiety Turnigy. Lf powinien być dosyć lekki. Ja zwykle stosuje pakiety 500mAh. Są też mniejsze pojemności i wagowo lżejsze.

Nad akumulatorkami jeszcze pomyśle, dzięki za propozycje:D fish, dzięki za spostrzegawczość schemat poprawiony. Co do projektu płytki to zaczęłem robić, ale obawiam się, że tak szybko jej nie skończe.

UPDATE 02.11.2011r.

co do postępów, to w tym tygodniu lub przyszłym będę miał wszystkie części.

Czytam sobie troche o wytrawianiu płytek i znalazłem kilka naprawde fajnych tutoriali.

A z ważniejszych rzeczy to spędziłem troche czasu na stworzeniu projektu płytki :

Nie jest to ostateczna płytka. jest ona moją pierwszą płytką(zaraz po płytce z czujnikami) i tutaj zadanie dla was:D Prosze was to jakieś wskazówki co do wykonania tej płytki oraz napisania co źle a co dobrze zrobiłem na tej płytce. 😃

ps.przepraszam za 2 posty pod sobą, ale chciałem aby był w nieprzeczytanych 🙂

• 2 tygodnie później...

Po krótkiej przerwie mały Update:D

Co do zmian:

-dodane zostały komparatory, więc przerobiłem schematy:

➡️ Płyta główna:

➡️ Płytka zczujnikami:

nad projektem płyty głównej ciągle pracuje...

Co do akumulatorków to zastanawiam się nad Turnigy 500mAh 2S 20C Lipo Pack, jeszcze szukam jakieś ładowarki do nich.

• 2 miesiące później...

Po dłuuugiej przerwie udało się troszke popracować🙂

co do nowości:

-zmienione wartości rezystorów przy czujnikach

-znalazłem prawidłową bibliotekę do czujników cny70, więc zmieniłem delikatnie pcb z nimi

-a teraz najważniejsze,czyli w końcu przy małej (może nie aż tak małej 😅 ) pomocy użytkownika Naelektryzowany :

Teraz jedyny mój problem to taki, że nie wiem czy na płytce wylać mase, czy pozostawić tak jak jest.

Bardzo bym prosił o wszystkie sugestie co do płytek, ponieważ mam zamiar je wytrawić w tym tygodniu.

TurlacZ, masz sporo przelotek co utrudnia płytkę. Jeśli chcesz pozostać przy tym co masz to dostosuj to do laminatu dwustronnego i na nim wytraw dwustronną płytkę. Polecam zwiększyć pady. Dużo lepiej się lutuje i wierci 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...