Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Siema!

Długo już nic nie pisałem na blogu ale jest to spowodowane moim brakiem czasu. Ostatnio za dużo nie zrobiłem a to przez to że najpierw miałem problemy z płytką a później z czujnikiem. W końcu powróciłem do tsopa32156 i diod ir. Poniżej prezentuję nowy wygląd płytki który dzisiaj zamierzam wykonać ... trzymać kciuki 😋.

Czy warto łączyć diody przez tranzystor do uC czy można bez niego. Pytam bo niestety nie mam żadnych tranzystorów na stanie.

small-man rozmawiałem o tym z KD93 i on nie używa tranzystorów. Ciśnie z diodek 20mA, a mimo to przy czujnikach na TSOP i diodzie podczerwonej uzyskuje zasięg do 40cm. Przy tak małej konstrukcji wręcz nie opłaca się marnować miejsca na tranzystory.

• Pomogłeś! 1

piotreks-89, wielkie dzięki czyli zrezygnuje z tranzystorów. Płytka się kąpie zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ok po kilku nie udanych próbach płytka nawet wygląda, chociaż mogło być lepiej.

Matejko94, bardzo gorąco zapraszam do budowy swojego nanosumo. Mechanikę postaram się przedstawić jutro. Za niedługo o ile szkoła pozwoli chcę na moim blogu (link w podpisie) napisać kurs budowy swojego pierwszego ns. Później oczywiście będzie opublikowany na Forbocie 😃. W razie jakiś pytań proszę walić śmiało.

small-man rozmawiałem o tym z KD93 i on nie używa tranzystorów. Ciśnie z diodek 20mA, a mimo to przy czujnikach na TSOP i diodzie podczerwonej uzyskuje zasięg do 40cm.

A przypomnę, że to robot minisumo, w nanosumo 40cm to aż nadto. W przypadku czujników na TSOP radzę pokombinować z długością paczek, u mnie wychodziły bardzo ciekawe rzeczy, powiem tylko że nie warto się ograniczać do czasu przełączania z DS'a, choć od niego należy zacząć.

Kończę już płytkę, napęd też już nawet wygląda jednak mam zdjęcia tylko nie umytej płytki 😃

Jednak mam pewien problem ... jak połączyć tą płytkę z programatorem? Wiem głupie pytanie ale mam tu piny programatora w rastarze 2mm a nie mam takich goldpinów. A nie chcę się bawić w jakieś latające kabelki ;/

small-man może pozdejmować te "kołnierzyki" ze zwykłych goldpinów. Polutować na kable, następnie drugą (nie polutowaną) stroną powsadzać je w płytkę (nie lutując) i zalać HG 😉

• 4 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...