Skocz do zawartości

[eagle] Sprawdzenie poprawnosci schematu

Pomocna odpowiedź

Wygląda poprawnie, DS1307 nie sprawdzałem.

Jeżeli już tak bardzo boisz się tych kilku linijek prostego kodu w projekcie, w którym mikrokontroller 99,99999% czasu nie będzie nic robił, to ten schemat "eliminatora" drgań styków jest zbyt skomplikowany. W szczególności nie trzeba w nim żadnego układu scalonego, tylko po jednym R i C na pin, ale w innym niż ten układzie. Wejścia mikrokontrolera mają w sobie przerzutniki Schmitta.

INT także Ci nie potrzebny i nie zrozumiały dla mnie, bo skoro boisz się zrobić programowo eliminację drgań styków na timerze i przerwaniu, to czemu nie boisz się wykorzystywać przerwania do klawiatury - ot taka niekonsekwencja myślenia 🙂

Więc może przestań się bać, wywal wszystko pozostaw tylko przyciski podpięte bezpośrednio pod piny, a eliminację drgań styków pomożemy Ci zrobić i nauczysz się czegoś nowego.

A jeszcze pytanie: W sumie to po co Ci RTC?

Odmierzanie czasu trawienia nie wymaga stosowania RTC.

Co więcej jeżeli chcesz by ta trawiarka była jednocześnie zegarem to wystarczy, że zastosujesz kwarc 32,768kHz i będziesz miał bardzo dobry zegarek z programową kalibracją.

A jeżeli upierasz się przy RTC, to żaden kwarc nie potrzebny - masz generator wewnętrzny 🙂

Reasumując, Twój układ jest niepotrzebnie skomplikowany, w porównaniu do zadań jakie przed nim stoją. Warto nad tym pomyśleć, bo jak tak będziesz konstruował roboty, to daleko nie zajdziesz. Zastanów się, bo warto nabierać dobrych nawyków 🙂

W tym projekcie w sumie chce zrobić wszystko na tip top pod względem elektronicznym. Zresztą układy gasików i różne takie pobrałem z twojej strony:PP Wytrawiarka będzie prezentowana na konkursach także wolę nie oszczędzać kilku złotych zważywszy ze 3 układy rtc walają mi się po szufladzie kwarców zegarkowych mam od groma....

Harnas wejdź na stronę kolegi dondu tam jest wszystko opisane jak zrobić te etykietki fajne:D

Jeszcze co do klawiatury to chyba łatwiej jest obsłużyć przerwanie niż timer i przerwanie:D

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...