Skocz do zawartości

Stabilizowanie napięcia zasilacza

Pomocna odpowiedź

Dzięki bardzo. 🙂 Wygląda na to, że niedługo będę mógł zabrać się za robotę. 😉

Więc... czy ten zasilacz będzie odpowiedni na początek?

I czym jest "Przełącznik wyjścia stało napięciowego (1,5V, 3,6V, 4,8V, 6V, 7,2V)"?

Czy poza wyjściowym napięciem, wyjściowym natężeniem jest coś na co powinienem zwrócić uwagę?

Stabilność źródła zasilania od 0.01% +2mV

Współczynnik stabilizacji napięcia CV: ?0.01% + 2mV

Współczynnik stabilizacji obciążenia CC: ?0.2% + 3mA

Jak mam interpretować trzy powyższe rzeczy?

Rozumiem, że tętnienia nic mi nie spalą, jeżeli użyję kondensatora tantalowego 0,1uF w pobliżu uC?

Mam trochę dużo pytań, ale muszę być pewny wszystkiego. 🙂

Więc... czy ... zasilacz będzie odpowiedni na początek?

Tak.

I czym jest "Przełącznik wyjścia stało napięciowego (1,5V, 3,6V, 4,8V, 6V, 7,2V)"?

To najpopularniejsze zakresy używane do zasilania różnych urządzeń, a zasilacz gwarantuje Ci stabilne dokładne zasilanie przy tak wybranych napięciach.

Czy poza wyjściowym napięciem, wyjściowym natężeniem jest coś na co powinienem zwrócić uwagę? .....

Ten zasilacz jest dobry i wystarczający dla Ciebie, a cena przyzwoita. Kupuj w ciemno 🙂

Rozumiem, że tętnienia nic mi nie spalą, jeżeli użyję kondensatora tantalowego 0,1uF w pobliżu uC?

A to nie takie prosty, ale za to bardzo istotny temat - dobrze że o niego pytasz.

Poświęć czas na zdobycie wiedzy o zakłóceniach które będą z Tobą na co dzień.

Polecam lekturę działu Zasilanie i zakłócenia : http://mikrokontrolery.blogspot.com/p/spis-tresci.html#dzial_zasilanie_zaklocenia

Ale przestroga: Czytaj powoli i dokładnie, albo nie czytaj wcale 🙂

Mam trochę dużo pytań, ale muszę być pewny wszystkiego. 🙂

I to najlepsza droga do szybkich efektów - oj, żeby tak każdy podchodził do sprawy... Powodzenia!

• Pomogłeś! 1

Dzięki!

btw. ten zasilacz ma w parametrach coś takiego: "Napięcie zasilania: 220V 50/60Hz". Z czego to wynika? Nie powinno być 230V?

Czy gdzieś można poczytać o tym, jak dobierać dodatkowe kondensatory w przypadku użycia stabilizatorów 78xx? W tym artykule jest napisane, że trzeba robić to samodzielnie... Po prostu trzeba będzie sprawdzać tętnienia z coraz mniej pojemnymi kondensatorami?

"Napięcie zasilania: 220V 50/60Hz". Z czego to wynika? Nie powinno być 230V?

Wynika to z tego że to napięcie w Polsce (UE?) było zmieniane z 220 na 230V (zmniejszanie strat w przesyle). Nie przejmuj się tym.

Czy gdzieś można poczytać o tym, jak dobierać dodatkowe kondensatory w przypadku użycia stabilizatorów 78xx? W tym artykule jest napisane, że trzeba robić to samodzielnie... Po prostu trzeba będzie sprawdzać tętnienia z coraz mniej pojemnymi kondensatorami?

Takie informacje są zawarte w nocie katalogowej. W praktyce przed stabilizatorem daję 100uF + 100nF, a za staram się nie mniej niż 200uF i 100nF. To zależy od tego co będziesz zasilał, natomiast ważniejsze są kondensatory blisko układów generujących zakłócenia dla procesora i przy nim samym, niż te przy stabilizatorze, który i tak daje w miarę stabilne napięcie bez dużych zakłóceń.

Więcej przyda Ci się gdy będziesz budował układy narażone na naprawdę silne zakłócenia. Przy zasilaniu silników czy serw, lepiej stosować osobną stabilizację do procesora i tych syfogennych układów i urządzeń.

Czyli zamiast tych C1 i C2 dałbyś 100uF + 100nF i 200uF + 100nF? Czy zostawiłbyś C1 i C2, a dodał te pozostałe, wymienione kondensatory?

Czy to ma znaczenie, czy kondensatory są elektrolityczne, tantalowe, bądź ceramiczne?

obrazek pochodzi stąd.

Komentarz dodany przez: Treker

zrobione.

Gdybyś dokładnie przeczytał artykuł w linku który podajesz, to wiedziałbyś wszystko, co trzeba. Dodatkowo przeczytaj komentarze, gdzie udzieliłem odpowiedzi na podobne do Twoich pytania. 🙂

Właśnie odpowiedziałem jeszcze jednym komentarzem, sugeruję przeczytać.

A może to Ty dzisiaj zadawałeś te pytania? 🙂

Artykuł jest w trakcie bardzo dużej przebudowy, ale niestety dopiero po świętach zakończę nad nim pracę.

• Pomogłeś! 1

Taaak, to ja zadawałem te pytania. 🙂 Już trochę skołowany jestem i pomieszało mi się z tymi kondenasatorami. Dzięki.

btw. czy do jednego µC i paru diod warto zastosować jakieś kondensatory poza tymi z datasheet?

To jeszcze zadam dwa pytania. ^^'

Do czego można wykorzystać oscyloskop-z-karty-dźwiękowej?

Czym kierować się podczas wyboru oscyloskopu "starszej generacji"? Rozumiem, że chodzi o jakieś poradzieckie urządzenia? 😋

Ktoś wspomniał że 100nF przy 78xx mogą być byle gdzie. Nie prawda, powinny być jak najbliżej stabilizatora ( nie tylko 78xx ale przy każdym ), on sam z siebie jest jak mały generatorek. A co raz widzę przykłady PCB w których one są gdzieś na ścieżkach, kilka cm od stabilizatora. Z elektrolitami: do 1A prądu obciążenia nie mniej niż 1000µF. Bazując na tym, wartość na inne prądy przeliczasz sobie w głowie i na pewno będzie dobrze.

• Pomogłeś! 1
btw. czy do jednego µC i paru diod warto zastosować jakieś kondensatory poza tymi z datasheet?

Zasilasz stabilizatorem?

Jeżeli tak to:

- na wejściu stabilizatora 100uF +330nF

- na wyjściu 47uF + 100nF

- na pinach zasilających mikrokontrolera po 100nF

i będzie działać na 100%.

Do czego można wykorzystać oscyloskop-z-karty-dźwiękowej?

Oscyloskop z karty do wielu zadań:

- obserwacja generowanego sygnału PWM np. do sterowania silnikami,
- przebiegów na wyjściu mikrokontrolera,
- kształtu generowanego sygnału np. sinusoidy (za pomocą PWM),
- w dodatku na 2 kanałach 🙂

- itp.

Czym kierować się podczas wyboru oscyloskopu "starszej generacji"? Rozumiem, że chodzi o jakieś poradzieckie urządzenia? 😋

Niech ma pasmo co najmniej 20MHz i dwa kanały. Na przykład dzisiaj poszedł HAMEG HM203-6 za 305 zł: http://www.mikrocontroller.net/topic/209975

• Pomogłeś! 1

Aaa... Ja myślałem, że może mniejsza indukcja albo co. ^^'

------

http://www.tradetech.co.nz/shop/Audio+Parts/Cassette+Motors+-+Single+Speed.html

na powyższej stronie znalazłem silniczki jakie wymontowałem z walkmanów:

http://www.tradetech.co.nz/shop/Audio+Parts/Cassette+Motors+-+Single+Speed/CM21.html

dwie sztuki: rf-300c-14270

Cena jest zadziwiająca.

ten sam: http://www.ebay.com/itm/DC-1V-3-6V-Motor-Mabuchi-RF-300C-14270-Mini-Micro-Cassette-/150719031618?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item23178de942

cena również duża.

Moment obrotowy nie jest imponujący...

Czemu one są takie drogie?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...