Skocz do zawartości

Dremel/multiszlifierka/miniwiertarka - jaką wybrać

Pomocna odpowiedź

Czy Dremel MultiChuck nadaje się do zamontowania w podróbkach dremela ? tzn np takiej wiertareczce za 20zł ?

Mam albo ten od Proxxona (w sensie uchwyt) albo niemal identyczny i do taniej wiertarki pasuje. Dzisiaj byłem w Praktikerze i oglądałem:

- Dremel 300 - niestety tak go zamocowali, że mogłem go dotknąć, ale o wzięciu do ręki nei było mowy. Wydaje się mieć poręczny rozmiar

- wałek giętki - nie sądziłem, że jest na tyle duży, wygląda tak, jakby dało się go wygodnie chwycić. Do tego dość porządny. Powoli się przekonuję 😃

- uchwyty szybkomocujące Dremela - mają nieco inny kształt niż ten, który mam, ale rozmiar gwintu wygląda na ten sam, tylko jest jeszcze w środku jakaś tulejka.

[ Dodano: 29-12-2011, 22:02 ]

PS:

byłem w Praktikerze z uchwytem mocującym od mojej miniwietrarki i nie pasuje do Dremela (ma większy gwint), więc w drugą stronę również nie będzie pasować.

Mój to bodajze ten:

http://allegro.pl/uchwyt-wiertarski-szczekowy-0-3-3-2-mm-i2012678146.html

w aukcji jest podany rodzaj gwintu, więc każdy może sobie zmierzyć swoją wiertarkę.

• Lubię! 1
  • 3 miesiące później...

ja korzystam z Celmy, przekonałem sie do niej bo po pierwsze polski produkt i szybki serwis oraz dostępne część od ręki, zrobiony z trwałych materiałów i do przeżycia cenowo.

Sam również używam polskiej Celmy, z tym, że nie jest to lekkie narzędzie typu dremel, ale i tak jest dość poręczna. Na zachętę również powiem, że jest raczej starsza ode mnie, albo w podobnym wieku ('94) i trzyma się jak nówka, po wielu remontowych pracach również 🙂

Dzisiaj byłem w Praktikerze i oglądałem:

- Dremel 300 - niestety tak go zamocowali, że mogłem go dotknąć, ale o wzięciu do ręki nei było mowy. Wydaje się mieć poręczny rozmiar

- wałek giętki - nie sądziłem, że jest na tyle duży, wygląda tak, jakby dało się go wygodnie chwycić. Do tego dość porządny. Powoli się przekonuję 😃

- uchwyty szybkomocujące Dremela - mają nieco inny kształt niż ten, który mam, ale rozmiar gwintu wygląda na ten sam, tylko jest jeszcze w środku jakaś tulejka.

Jakbyś chciał coś potestować, to mam cały zestaw + parę dodatków. Leży sobie na Batorego w razie co 🙂

Marooned, dzięki, ale jedno, że obecnie jestem więcej w Lesznie niż w Poznaniu, a drugie, że kupiłem Dremela 300 😃 Nawet fajny, ale trzeba uważać na temperatuureprzy niskich obrotach, bo się nagrzewa. Poza tym spoko, chociaż ma moment za słaby do wiercenia w metalach (wiertła się niepotrzebnie niszczą).

• 3 tygodnie później...

Miałem przyjemność parę dni temu chwilę pracować dość wymęczonym Dremelem 398 z wałkiem - naprawdę ładnie działał, jakby nie był zbyt dużo używany (a po wyglądzie i znając właściciela wiem, że był już mocno wymęczony). Wniosek: Dremele to wytrzymałe wiertarki.

• 1 rok później...
Czy Dremel MultiChuck nadaje się do zamontowania w podróbkach dremela ? tzn np takiej wiertareczce za 20zł ?

http://allegro.pl/vthd01-miniwiertarka-mini-wiertarka-szlifierka-i1994659378.html

Dzięki za informacje.

Jak nikt nie odpowie to sprawdzę wieczorem, bo mam i jedno i drugie.

hej 🙂

mam pytanie odnoście UCHWYT WIERTARSKI 🙂

dziewczyna na dzięń chłopaka kupiła mi multiszlifierkę ,nu power evolution, czyli coś chińskiego

ale po 2 latach tulejki te mosieżne "?" się dość mocno wyrobiły

wiec postanowiłem zakupić ten uchwyt wiertarski z firmy dremel lub PROXXON

w obi jest jeszcze firmy lux taki sam z wyglądu jak PROXXON za 36zł lub z tymi mosieżnymi tulejkami w komplecie za 46zł

znalazłem jeszcze w Kielcach firmę która ma ori pod dremel

i moje pytanie brzy czy ten uchwyty podejdą pod ta moją szlifiereczkę ?? 🙁

pozdrawiam konrad 🙂

Komentarz dodany przez: Sabre

_allegro

sadekkina, wyjściowa tulejka dremela ma 7mm średnicy i bardzo drobnozwojny gwint, więc uchwyt od dremela nie będzie pasował do jakiejś innej szlifierki. Wiem, że są chińskie podróbki dremela, do których pasują oryginalne części dremela i na odwrót, ale to trzeba trafić.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...