Skocz do zawartości

[BEAM] WHITE-BOT

kamil-s

Pomocna odpowiedź

Witam,
Mam 15 lat chciałbym zaprezentować swojego pierwszego robota WHITE-BOT który został stworzony na potrzeby lekcji fizyki. 😃

Robot to konstrukcja światłoluba [bEAM] z tego właśnie forum. Ja umieściłem jedynie foto tranzystorki na krzyż, dodałem diodę i w ten sposób powstał prosty line follwer. Robota zbudowałem rok temu, ale dopiero teraz miałem czas się nim pochwalić.

Konstrukcja:

L293D

2 fototranzystory

mikro serwa HXT900

pleksi 2 mm mleczna

Wygląd:

Na obecną chwile nie jestem dumny z wyglądu, ale rok temu gdy go zbudowałem i zwarłem w palcach ostatni przewód bo nie wytrzymałem, i okazało się ze działa... cieszyłem się właśnie z tego.

Sukcesy:

Tak, to nie jest żart, ten robot odniósł sukces.

Wygrał szkolny konkurs okładów elektrycznych 😋

Obecnie robot już nie istnieje poświęcił swoje części dla brata WHITE-BOTA 2 który jest w trakcie budowy.

Wstawiam filmik, parę zdjęć z budowy i po jej zakończeniu.

[ Dodano: 27-12-2011, 16:27 ]

tak nikt nie skomentuje ? 🙁

wb.thumb.jpg.fc618e3647741a2ddc78d823a6740b4a.jpg

• Lubię! 1

tak nikt nie skomentuje ? 🙁

A co tu komentować? BEAM, działa, i tyle. Masz 15 lat, mógłbyś się wysilić na coś ciekawszego.

Wygrał szkolny konkurs okładów elektrycznych 😋

Dobrze ze nie muszę ogladać tych innych okładów 😋

ja jak miałem 15lat to naginałem na budowie z cegłówkami 😅 więc jak dla mnie to spoko, że ludzie w tak młodym wieku mają tak ciekawe zainteresowania. zaciekawiło mnie również to, iż to praca stworzona na potrzeby szkoły albo masz wporzo fizyka albo stanowczo przekraczasz średnią krajową jeśli chodzi o poziom prac domowych 😅 powodzonka w dalszych poczynaniach.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

O pardon, źle przeczytałem i napisałem coś czego nie powinienem napisać.

prac domowych

Przeczytałem "prac dyplomowych", stad taka reakcja.

Nie chodzi mi o to że robot jest zły, bo nie jest, chodzi mi o to że nie ma "fajerwerków". Działa, estetyka jako tako się broni, więc założenia projektu są pewnie spełnione.

Mieliśmy zbudować układ elektryczny - ja zbudowałem robota z racji tego że się tym interesuje 😃

Motywacje to ja mam - powstaje kolejny robot programowalny tyle że się serwo zepsuło i doszedłem do wniosku że lepiej kupić silniki i zrobię mini sumo. Projekt już na papierze z dokładnością co do 0,5 mm. Ten robot będzie dopracowany w 100% 😃

Ten robot będzie dopracowany w 100% 😃

W fazie rysunków każdy tak uważa. Po zbudowaniu będzie to 80%, po testach 60%, po zawodach 40% i dojdziesz do wniosku, ze tyle rzeczy byś poprawił że budujesz nowego 😉

• Lubię! 2

Ten robot będzie dopracowany w 100% 😃

W fazie rysunków każdy tak uważa. Po zbudowaniu będzie to 80%, po testach 60%, po zawodach 40% i dojdziesz do wniosku, ze tyle rzeczy byś poprawił że budujesz nowego 😉

Podpisuję się pod powyższym stwierdzeniem wszystkimi kończynami.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.