Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam Przygotowuje się do budowy Robota Linefollowera na skomnej ATMega16

Chciał bym etapowo przedstawiać postępy z budowy w tym temacie.

A oto moje prośby:

Czy ktoś mogł by spojrzeć na schemat :

Głownie ciekawi mnie to czy L293 ,mogą być w ten sposób sklejone i czy mogło by to zwiększyć prąd ktory przepłynie do silników .

I czy starczyło by miejsca do zaprogramowania obslugi 16 czujników w BASCOMIE i oczywiście PWM.

Co do elementów jakie chcem użyć to :

Elektronika:

-ATMega 16/32 w SOP

-12 czujników KTIR0711S

-Komparatory LM339

-7805

-kilka kondensatorow

-troche rezystorow

-TSOP

-2xL293 // L298

-diody

-jeden wyswietlacz 7-segmentowy

-dip switche

Mechanika:

-Podwozie z PCB

-Slizgacze Ciekawa opcja z klocków LEGO nasmarowanych wazelinką

- Silniczki Graupnera 280 z przekładniami 5:1

Zasilanie :

-LI-pol S2 ok. 2-3 Amperów

IMG_4f41541177a563026.jpg

1) Brak kondensatorów filtrujących na Avcc i Aref

2) Avcc powinno być podłączone przez dławik (o wartości 10uH - 100uH) do Vcc

3) Niepodciągnięty Reset do Vcc (rezystor z zakresu 4k7 - 10k)

4) Zasilanie silników na mostku nie jest w ogóle filtrowane, a być powinno

5) Staraj się używać stabilizatorów LDO, np LM2940-5V lub LM1117-5V

6) Pomiędzy piny silników wepnij kondensatory 100n

7) Dobrze odfiltruj zasilanie przed stabilizatorem, to oszczędzisz sobie błędów z "dziwną" pracą układu

Dławik jest potrzebny czy jezeli sie go nie zastosuje to co sie stanie ? Na kontrolerze nie bedzie chyba az tak duzych spadkow?

poprawione :

Dajesz do sprawdzenia schemat, bez naniesionych wartości elementów. To tak jakbyś płacił kasjerce nie pokazując jej nominałów banknotów - ktoś na tym wyjdzie źle, albo Ty albo ona 🙂

Zlituj się, i nie prowadź połączeń przez symbole elementów elektronicznych. Polecam taka metodę: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/jak-projektowac-czytelne-schematy.html

EDIT:

Dławik jest potrzebny czy jezeli sie go nie zastosuje to co sie stanie ?

Tutaj znajdziesz dokładne wytłumaczenie i sam zadecyduj czy jest Ci niezbędny czy nie:

http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/avr-adc-podlaczenie.html

Dajesz do sprawdzenia schemat, bez naniesionych wartości elementów. To tak jakbyś płacił kasjerce nie pokazując jej nominałów banknotów - ktoś na tym wyjdzie źle, albo Ty albo ona 🙂

Dałem schemat do sprawdzenia ale pod względem połaczeń a nie wartości głownie chodziło mi o polaczenie z mostkami l293 czy takie połączenie zwiększy x2 wartość ciągłego prądu stałego

a przede wszystkim czy jest poprawne

Dałem schemat do sprawdzenia ale pod względem połaczeń a nie wartości głownie chodziło mi o polaczenie z mostkami l293 czy takie połączenie zwiększy x2 wartość ciągłego prądu stałego a przede wszystkim czy jest poprawne

Więc jest niepoprawne, ponieważ elementy nie mają wartości, czyli należy przyjąć, że wszystkie rezystory mają 0R - to samo z kondensatorami 0pF.

A tak na poważnie, za chwilę będziesz pytał dlaczego ten skubany układ nie działa, a okaże się, że problem leży w wartościach rezystorów czy kondensatorów. Chcesz tracić czas na taką zabawę? Już go tracisz ....

Nie widzę sensu dawania równolegle dwóch elektrolitów na wejściu stabilizatora, jeszcze o tak wielkiej pojemności. 470 uF w zupełności wystarczy.

• 4 tygodnie później...

To cynowanie jest po prostu straszne... Usuń nadmiar jakąś plecionką lub czymkolwiek, bo strasznie to wygląda. Na tej drugiej płytce źle prowadziłeś ścieżki. Nierównomiernie porozrzucane po laminacie.

piotreks-89, Bez przesady z cynowaniem nie jest tak źle ,a plecionką jeżdżąc po całej płytce to kilka m zużyje się i powyrywa ścieżki.

Armir popatrz na to z drugiej strony - jak on będzie teraz lutował czujniki linii skoro pod nimi ma takie grube cynowanie? I cynowanie jest zbyt obfite, a plecionką może poprawić, a nie wsysać. Przerzuci wszystko w jedno miejsce, a potem odsysaczem potraktuje górę cyny 😃

Grubsze ścieżki to też większe prądy, więc nie wiem po co miałby to poprawiać skoro nie ma zwarć

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...