Skocz do zawartości

Serwo Tower Pro MG995 czy MG996r

davidpi

Pomocna odpowiedź

Witam.

Potrzebuje kupić 6 serw do mojego robota. Wybór padł na Tower Pro MG995 z racji tego, że są mocne i mają metalowe tryby.

Jednak naczytałem się ostatnio o nich że nie są najlepszej jakości, że mają problemy z ustawianiem się w pozycji neutralnej i nie poruszają się płynnie. Stąd pytanie do Was czy używaliście tych serw i czy możecie potwierdzić te pogłoski lub im zaprzeczyć??

Ktoś proponował mi również żebym zamiast tych serw użył Tower Pro MG996r, gdyż są ponoć lepsze pod względem jakości pracy. Cena jest podobna, lecz te drugie mają mniejszy moment dlatego się ciągle zastanawiam.

Na koniec takie trochę głupie pytanie. Czy te serwa są analogowe czy cyfrowe?? Do tej pory myślałem że obydwa te modele są analogowe, ale im więcej czytam tym więcej mam wątpliwości.

Pozdrawiam

Oczywiście, że obydwa są analogowe - podajesz sygnał analogowy i sprzężenie zwrotne mają analogowe.

Z tego co kojarzę 996 i 995 są takie same, z tym, że te pierwsze są nowsze i mają nieco inne przełożenie (szybsze, ale słabszy moment). Korzystałem tylko z przerobionych 996, ale z podobnych cenowo używałem HXT12K - nowe tak gdzieś do 50% maksymalnego momentu pracują bardzo płynnie, ale przy większym momencie jest już gorzej. Tak samo są problemy, kiedy pojawiają się luzy na przekładni. Co to za robot? Manipulator?

zbudowalem humanoida na mg995 i 996r. pare informacji o tych serwach:

mg995 i mg996 to te same serwa ale maja inny regulator (inna elektronika).

roznica miedzy mg995 a 996r to tyle ze mg996r jest o 0,02s szybsze przy wiekszym momencie (10kg - 995 oraz 11kg -996r). roznica miedzy 996 a 996r to przystosowanie do wymagan rohs wiec nie daj sobie wcisnac ze trzeba wiecej za nie zaplacic w porownaniu do 996

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

mam MG958 i muszę powiedzieć że to inna klasa w porównaniu do 995 czy 996r - zerowe przeregulowanie, szybsze jest, mocniejsze. Tworzywo, z którego wykonano obudowę jest grube, część środkowa wykonana jest z aluminium tak ze silnik wchodzi na styk - po prostu eleganckie serwo 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...